Nova podela para, već počela prijava: Do 600.000 dinara, samo pod ovim uslovom, a evo i kome je namenjeno

Od 470.000 do čak 30 miliona dinara dobiće pojedinačno na ime ovogodišnjih subvencija kragujevački poljoprivrednici iz gradske kase. Ukupan budžet za za sve namene u ovoj godini je 70 miliona dinara, a najviše je planirano za nabavku traktora i nove priključne mehanizacije.

Subvencije za nabavku traktora i nove traktorske priključne mehanizacije su ove godine nešto novo u konkursu i za ovaj program je veliko interesovanje poljoprivrednika, jer je prosečna starost traktora na teritoriji Kragujevca negde oko 35 godina. Poljoprivredniku za novi traktor maksimalno može da bude dodeljeno do 600.000 dinara, s tim da je on uložio još polovinu sredstava, dok za priključne mašine važi isti uslov, ali je suma ograničena na 130.000.

Poljoprivrednici su zainteresovani i za subvencionisanu nabavku priključnih mašina, što potvrđuje i podatak da je za samo nekoliko dana podneto više desetina zahteva, u vrednosti oko pet miliona dinara.

Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava su zainteresovani i za održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta za šta je izdvojeno 12 miliona dinara, kao i za nabavku odgovarajućeg đubriva, gde je planirano 2,5 miliona.

Za opremanje i podizanje plastenika opredeljeno je milion dinara, a isti iznos predviđen je i za podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka i vinove loze, kao i nabavku opreme za navodnjavanje.

Za priplodna grla izdvojeno je oko šest miliona dinara, a za osiguranje useva, plodova i životinja milion više. Svi zainteresovani poljoprivrednici mogu da se prijave do 15. novembra.

Izvor: kurir.rs