Forum beogradskih gimnazija predložio ukidanje zaključivanja ocena na polugodištu: Oglasilo se Ministarstvo prosvete

Forum beogradskih gimnazija danas je uputio predlog Ministarstvu prosvete da se od sledeće školske godine ukine zaključivanje ocena na kraju prvog polugodišta. Kako navode, ovo zaključivanje je „besmisleno i stresno, jer se ocena na kraju godine svakako daje na osnovu svih dobijenih ocena u dnevniku“.

Iz Ministarstva prosvete odgovaraju za Telegraf zašto smatraju da se ocena na kraju prvog polugodišta ipak mora zaključiti i pozivaju Forum da im dostavi izveštaj o istraživanju, ukoliko bi želeli da njihov predlog uđe u razmatranje.

„Ocena na kraju prvog polugodišta izvodi se na osnovu pojedinačnih brojčanih ocena, aktivnosti učenika i napredovanju u toku tog nastavnog perioda. Ova ocena predstavlja učenicima i njihovim roditeljima povratnu informaciju kako na nivou pojedinačnog nastavnog predmeta tako i na nivou opšteg uspeha. Izostavljanjem zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta smanjila bi se informativna funkcija ocenjivanja koja je važna za učenike, roditelje, ali i za školu“, objašnjavaju iz Ministarstva prosvete.

Ipak, praćenje kvaliteta ocenjivanja, Ministarstvo je konstatovalo da se ovaj vid ocenjivanja mora značajno unaprediti.

„Ministarstvo je spremno da razgovara o svim aktivnostima koje treba da unaprede obrazovno-vaspitnu praksu i poziva Forum beogradskih gimnazija da dostave izveštaj o istraživanju koje su sproveli kako bi bio deo analiza i razmatranja koja prethode svim eventualnim budućim izmenama legislative“, rekli su za kraj iz Ministarstva prosvete.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, objašnjava razloge predloga da se ukine ocenjivanje na polugodištu:

„Decembar se pretvara u jurnjavu za ocenama. Povećan je broj kontrolnih zadataka, daje se više provera znanja po predmetu, pa onda dolaze roditelji da vide što je negde četvorka a ne petica… I tako gubimo suštinu jureći za formom. Suština je znanje i na to treba da se fokusiramo, a zaključivanje treba ostaviti samo za kraj školske godine“, smatra Markov.

Izvor: telegraf.rs