Evo kada nam stižu prvi prolećni dani i 20 stepeni: Meteorolog otkriva da će snega biti samo na ovim mestima

Početak aprila doneo nam je pravi zimu sa obilnim snegom. Međutim, od juče je usledila stabilizacija vremena, pa će nam naredni dani doneti otopljenje, a temperature će porasti.

U Srbiji je jutroszabeležen mraz u mnogim predelima, a najhladnije je bilo u Subotici sa -3°C, dok je u ostalim predelima Srbije bilo uglavnom od -2 do 0°C.

Nažalost, mraz koji je bio jutros nije dobar za poljoprivredne i ratarske kulture, pa je bila potrebna mera zaštite. Obilni sneg koji je pre dva dana padao u Srbiji, napravio je štetu te je došlo do lomljenja drveća, ali i oštećenja poljoprivrednih i ratarskih kultura.

U Srbiji je danas topliji dan u odnosu na prethodne, ali je i dalje hladno za ovo doba godine. Na istoku duva veoma jak severozapadni vetar, a maksimalna temperatura je od 5 do 10°C, u Beogradu do 6°C.

Iako je došlo do stabilizacije vremena u Srbiji, ona ipak nije potpuna, pa će i narednih dana biti promenljivo i dalje hladno vreme za ovo doba godine.

U petak se očekuje promenljivo oblačno i hladno, a kiša će biti najčešće na istoku Srbije i na severu i na istoku Vojvodine. Samo na jugu Srbije se očekuje mraz ujutro.

Duvaće umeren do pojačan, a na zapadu Srbije i jak severozapadni vetar.

Očekivana jutarnja temperatura iznosiće od -4°C na jugu do 4°C na severu i na istoku Srbije, dok će maksimalna dnevna biti 6°C u Vojvodini do 12°C na jugoistoku Srbije.

Za vikend, a i u ponedeljak nas u Srbiji očekuje umereno do pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima, dok će na višim planinama biti i snega.

Maksimalna temperatura za vikend iznosiće od 8°C na severu Vojvodine do 16°C na jugoistoku Srbiije, a u ponedeljak od 10 do 15°C. u Beogradu do 12-13°C.

U utorak će biti suvo i toplije vreme sa više sunčanih intervala, a maksimalna temperatura oko 15°C.

U sredu se očekuje prolazno manje naoblačenje, tek ponegde sa slabom kišom, a temperatura će biti u neznatnom padu.

Kako stoje trenutni proračuni, od sledećeg četvrtka, tj. od 13. aprila nad našim područjem će ojačati anticklon, koji će potpuno stabilizovati vreme. Istovremeno će se sa jugozapada nad nama prostirati i veoma izražen termički greben, uz priliv dosta toplije vazdušne mase.

To znači da nas u danima pred Vaskrs očekuje sunčano prijatno prolećno vreme sa temperaturama do 20°C.

Iako je do Vaskrsa ostalo 10-ak dana, još uvek je rano da u ovom trenutku preciziramo prognozu za taj dan, ali dugoročne prognoze su da nas nakon prolećnog vremena u danima pred Vaskrsa, i nakon Vaskrsa očekuje blago zahlađenje koje će usloviti kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Izvor: telegraf.rs