Električar objasnio kako da proverimo da li nam neko krade struju: Trik je jednostavan, a sačuvaće vam mnogo novca

Struja je svakako skupa, ali još veći problem nastaje kada maksimalno štedimo, a računi bivaju sve veći. Domaćice paze u kojoj tarifi uključuju veće potrošače kao što je mašina za veš, biraju noćni, jeftiniji režim naplate, ali kada dođe račun, ne vide da su i najmanje uštedele. Da li nam neko krade struju i kako to proveriti?

Jeftinija tarifa traje osam sati. U Beogradu obračun jeftinijih kilovata je od ponoći do osam sati ujutru, u Vojvodini od 23 časa do sedam, dok je u centralnoj Srbiji od 22 časa do šest časova ujutru. Međutim, šta uraditi kada i pored režima štednje koji poštujemo imamo izuzetno visoke račune?

„Najefektniji način da se proveri da li vam neko krade struju jeste taj da se svi uređaji u stanu isključe i da se proveri brojilo, da li na njemu i dalje ima promene, da li se okreće ili ne. Kod analognih brojila to nije problem, ali kod novih, digitalnih, provera je malo komplikovanija“, objašnjava električar Milorad iz Beograda.

Kako električar dalje navodi, digitalna brojila moraju više puta da se očitavaju, da se potroši najmanje jedan kilovat struje. Ukoliko se kroz nekoliko sati brojka potrošnje promenila, to znači da je neko na našem brojilu.

U oba slučaja, bez obzira na to kakvo brojilo imamo, u ovlaščenim radnjama možemo izvršiti pregled priključka da se vidi da li je došlo do nedozvoljenog priključenja sa strane.

Izvor: blic.rs