Egzotična voćka niče u srpskom selu: Zdrava i laka za branje – Kinezi najveći kupci

U bašti od sedam ari u selu Ečka Luka Mijajev podigao je voćnjak, a egzotične sadnice u njemu pre podsećaju na neko ukrasno bilje. Reč je o japanskoj jabuci poznatijoj kao kaki, u prevodu hrana bogova i potiče iz Kine.

„Što se tiče broja jabuka to je negde oko 250 stabala. Sve zavisi od starosti jabuka koliki će biti prinos. Računam da najstarije jabuke mogu da imaju prinos od 30 do 35 kilograma, mlade od 10 do 15 kilograma, tako da očekujem rod četiri i po možda pet pa čak i šest tona“, priča Mijajev.

Ranije su ovo egzotično voće kupovali Beograđani, a sada je interesantno da su Kinezi, koji su došli ovde, prepoznali njihovo voće i oni su najveći kupci.

Mile Nikolić iz Ečka kaže da bere i domaće jabuke, ali su ove daleko ukusnije i kvalitetnije. „Lakše se beru i zanimljive su za ovo naše podneblje“, kaže Novaković.

Postoji više od dvesta različitih vrsta ovog voća. Kaki je u devetnaestom veku dospeo u Evropu gde uspeva u području blage sredozemne klime. U dalekom Japanu uživa status nacionalnog voća.

Izvor: rts.rs