Drvoseča zasekao stablo pa ugledao neobičan prizor: Potekla tečnost crvene boje – Vernici ne prestaju da komentarišu pojavu

Nesvakidašnji prizor u šumi u Srbiji zabeležio je jedan drvoseča i objavio na Tiktoku. Kako se može videti na snimku, iz zasečenog drveta curi tečnost crvene boje, pa zbog toga podseća na vino.

U komentarima korisnici ove društvene mreže napisali su da je reč o čudu te da drvo krvari, a mnogi su ovo povezali sa pravoslavljem i verom i pisali „amin“. Neki su imali i dobronamerne savete:

„Ne znam zašto, ali mislim da kad se to desi da ne bi trebalo da nastavite da sečete“, glasio je jedan komentar.

Ipak, među komentatorima je bilo i onih koji su upućeni u ovakve pojave i objasnili da se najverovatnije radi o drvetu cer.

„Voda u drvetu što je i normalno kod cera, da srce počne da truli i izbacuje crvenu vodu“, objasnio je jedan korisnik pomenute društvene mreže.

Stručnjaci slične pojave u prirodi objašnjavaju činjenicom da se korenje drveta najverovatnije nalazi na sezonskom frontu vodoizvorišta. Vodu iz stabla najčešće uzrokuju obilne padavine, koje preplave podvodne izvore, pa dodatni pritisak potisne vodu na površinu, uz korenje drveća.

Inače, cer je vrsta visokog listopadnog drveta iz roda hrastova, a negde ga zovu i grm. Kod nas se Cer javlja u većem broju kserotermnih i mezotermnih šuma, najčešće u zajednici sa sladunom. Čest je i u izdanačkim šumama istočne Srbije.

Izvor: kurir.rs