Dragan uzgaja domaće jagode, i već ih je unapred rasprodao: Uvozne su preskupe, a ovo će biti cena domaćih

U marketima širom Srbije stigle su prve uvozne jagode, a zbog njihove previsoke cene kupci su često u nedoumici da li da ih kupuju na komad ili na kilogram.

Ali, iz srpskih plastenika stižu dobe vesti jer će prve domaće, sočne i slatke jagode biti u prodaji za nešto manje od deset dana. U selu Zagorica kod Topole, na 30 ari svoje zemlje, Dragan Jovanović podigao je plastenike u kojima je posadio ovo voće i sada sitno odbrojava do početka berbe.

– Proizvodnja u plastenicima je veoma zahtevan proces, ali na taj način možeš da proizvedeš jagodu kada je na tržištu nema niko. Posadio sam sortu kleri, koja prva dolazi na rod, spremna je za berbu za desetak dana i od nje nema slađe. Svaka kućica jagoda meni donese do 800 grama, a ja sam posadio preko tri hiljade kućica u plastenicima i pet pod otvorenim nebom – rekao je Dragan.

On je za jagode koje prve stižu na rod odmah pronašao kupce. Zato se sada samo čeka da se plodovi oberu, a plasman po zadovoljavajućoj ceni već je zagarantovan.

– Sva roba odmah ode, i to na unapred dogovorenu cenu od 500-600 dinara za jedan kilogram, ode ko od šale. Ja čak moju jagodu prodajem i na beogradskoj pijaci. Ne mogu da naberem koliko traže, znajući da je organska i neprskana. Mnogo njih dolazi i sami beru jagode u plasteniku, ostave novac i odu. Dok kod drugih, koji su posadili kasnije sorte, stigne na rod, ja sam svoje odavno obrao i rasprodao po veoma dobroj ceni, rekao je Dragan.

Jagoda nije zahtevna voćna vrsta, uz to veoma brzo stiže na rod i lako se razmnožava, pa ovaj vredni domaćin planira da uveća svoj zasad.

Izvor: espreso.co.rs