Dr Milan Perović: „Ne smemo da dajemo lažnu nadu ženama da ima vremena za majčinstvo“

Šef odseka za pripremu pacijenata za proces vantelesne oplodnje – GAK Narodni front Beograd, dr Milan Perović, gostovao je juče u jutarnjem programu Kurir televizije, gde je govorio o problemima s kojima se suočavaju parovi koji žele da se ostvare u ulozi roditelja.

Kako je rekao, reč je o broju od oko 15 do 18 odsto parova koji se suočavaju sa ovim problemom.

Dr Perović smatra da bi žena trebalo da razmišlja o detetu i pre 35. godine jer se od te godine povećavaju rizici za dete.

– Od rizika da će teže ostati u drugom stanju do toga da su veći rizici za bebu da plod ne bude idealan. Ne smemo da dajemo lažnu nadu ženama da ima vremena za majčinstvo. Ima vremena, ali su i rizici veći – rekao je Perović u jutarnjem programu.

On je govorio i o komentarima žena koje su prošle proces vantelesne oplodnje.

– Žene obično pričaju da ta procedura nije naporna i da su znale, da bi ranije krenule sa procedurom. Najveća neizvesnost su ti rezultati koji su zapravo najizazovovniji i najteži – rekao je dr Perović.

Na pitanje kad bi parovi trebalo da potraže pomoć stručnjaka, doktor kaže da to zavisi od godina starosti.

– Ako su žene mlađe od 38 godina, generalna je preporuka da mogu da čekaju godinu dana uz redovne odnose bez zaštite. Ako prođu tih godinu dana bez ostvarenih željenih rezultata, potrebno je da nam se obrate. Međutim, kod starijih žena kod kojih je smanjena rezerva jajnika ta granica je 6 meseci redovnih nezaštićenih odnosa – rekao je dr Perović.

Izvor: zelenaucionica.com