Dobre vesti za malinare ove godine: Očekuje se povećanje cene crvenog zlata – Evo koliko će koštati kilogram maline u otkupu

Malinari ove godine imaju čemu da se nadaju, bar kada je o otkupnoj ceni ovog voća reč. Iako je statistika za prošlu godinu sumorna, koja kaže da je izvoz opao za trećinu, u odnosu na 2021. godinu, poljoprivrednici imaju vere da će zaraditi više u narednim mesecima.

Projekcija je da će cena sveže maline biti najmanje 350 dinara po kilogramu. U cilju poboljšanja celokupne situacije, predstavnici Udruženja „Naše voće Srbija“, koje okuplja male hladnjačare i uzgajivače maline, organizovaće sastanak u Arilju 6. februara. Pozvani su i predstavnici Vlade Srbije.

Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je tokom prošle godine nastavljen trend pada izvoza maline iz Srbije, i u tonaži i u deviznoj vrednosti, koji je zabeležen i tokom 2022. godine. Sa vrednošću od oko 280 miliona evra, izvoz 2023. godine za trećinu je manji nego 2021. godine. U istom periodu pao je i uvoz tog voća u Srbiju, u kome je tradicionoalno prednjačila malina proizvedena u Bosni i Hercegovini.

Da bi na vreme organizovali početak sezone „crvenog zlata“, Udruženje „Naše voće Srbija“ početkom februara će tokom sastanka saslušati sve predloge planova za rad, od svih koji posluju u sektoru.

„Svima je je poznato kakav je značaj maline u Srbiji i njeno učešće u bruto domaćem proizvodu i koliko je malina u poslednjih pet decenija podigla nivo života stanovnika ruralnih regija u Srbiji. Svi moramo dati maksimum u budućem radu da otklonimo sadašlje poremećaje na tržištu u sektoru malinarstva. Na sastanak se pozivaju i predsednici opština u kojima se intezivno gaji malina, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković sa svojim kabinetom, da predstavi mere razvoja u voćarstvu, a posebno onih koje su za malinu dostupne u 2024. godini. Poziv je upućen Kabinetu Predsednika Srbije, Zadružnom savezu Srbije, kao i Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu“, piše u saopštenju malih uzgajivača.

Kako kaže predsednik Udruženja malinara Dobrivoje Radović, u poslednja tri meseca prethodne godine više od 60.000 tona ovog voća izvezeno je u druge zemlje. Sama proizvodnja bila je između 50.000 i 60.000 tona, te je tendencija rasta izvoza odlična, kada se porede prethodne sezone. Reper je neopravdano 2021. godina, kada je virus korona harao celim svetom. Potražnja za malinom zbog lekovitih vitamina bila je izuzetna, i tada je izvoz iz Srbije iznosio 99.861 tona, i tada je vredeo najviše – za kilogram do 420 dinara.

„Posle Čilea i Meksika, koji su lideri u proizvodnji, mi smo odmah iza Poljske i Ukrajine. Kada se govori o kvalitetu, na daleko boljoj poziciji smo, jer se berba obavlja mehanički, a ostale zemlje koriste mašine i ta malina je za industrijsku proizvodnju. Rast potražnje evropskog tržišta ide na gore, cena zamrznute maline porasla je od kraja decembra na oko 240 dinara, koliko se kretala i cena sveže maline tokom 2022. godine. U narednim mesecima očekujemo povećanje cene sveže maline do 350 dinara po kilogramu, imajući na umu inflaciju i rast potrošačke korpe“, smatra Radović.

Sagovornik „Novosti“ podseća da je tokom sezone 2022. zbog rasta otkupne cene bila ugožena stabilnost poljoprivredne proizvodnje. Hladnjačari su tada tvrdili da je cena previsoka, da su imali niže od izvoznika, i da ne mogu da prodaju malinu. Međutim, tada je vrednost po kilogramu, koja se kretao u rasponu od 500 do 600 dinara, bila realna, smatra on.

Kako smatra agroekonomista Žarko Galetin, malina se u posednjih nekoliko godina vraća na scenu poljoprivrede i glavni je izvozni adut naše zemlje. Ipak, odnos sa hladnjačarima opteretio je proizvođače, jer su nasleđene zalihe koje nisu imale kupca.

maline

!Ova važna karika treba da bude jaka i nesporazum među njima treba sistemski rešiti. Kada bi proizvođači malina bili suvlasnici hladnjača, podelili bi tržišne rizike“, poručuje stručnjak.

Izvor: novosti.rs