Dnevnice idu i do 60 evra, ali nema radnika: Srbi beže od ovih poslova, a mogu da zarade bogatstvo

Branje voća, zidanje, rad u hotelima, kafićima i prodavnicama na primorju samo su neki od poslova koje donose vrlo pristojnu zaradu. Sezoncima najviše naruku ide manjak radne snage u susednim turističkim zemljama kao što su Crna Gora, Hrvatska ili Grčka.

Sezonci u Srbiji najčešće rade u poljoprivredi. Ukoliko žele na more, tada će verovatno biti konobari, kuvari, a ako odu u susednu Mađarsku, posao mogu naći kao moleri, keramičari i zidari.

„Građevinu i ugostiteljstvo takođe posmatramo kao sezonske poslove. Mnogi će otići na primorje da zarade novac. Deficit imamo što se tiče sezonskih radnika. Nastaće jaz na tržištu, jer će konobari i ugostitelji otići na primorje gde mogu da zarade veliki i čist novac. Generalno, nije njima ni tamo lako, ali znaju zbog čega su otišli i sa čim će se vratiti“, kaže Miloš Turinski sa Infostuda.

Berači su vrlo traženi širom Srbije, a najveća ponuda poslova je u voćarskim krajevima, kao što je okolina Ivanjice, Arilja, Guče i Kosjerića, gde je veliki broj plantaža malina.

Maline, borovnice, breskve, jagode, jabuke i druge voćke za koje je potreban veliki broj berača otvaraju mogućnost zaposlenja, a vlasnici plantaža nude dnevnicu i do 5000 dinara ove godine.

„Znaju te dnevnice da budu i više, dnevnice znaju da idu i do 50, 60 evra, u zavisnosti od poslodavca. Jako je bitno ono što poslodavci nude, da li ćete imati smeštaj i prevoz. To su teški fizički poslovi, mladi su najviše zainteresovani za taj posao. Tim poslom ni ne mogu stariji ljudi da se bave, ne mogu da izdrže toliki napor na suncu“, poručio je Turinski za Prva TV.

Izvor: blic.rs