Dečak ranjen u „Ribnikaru“ operisan u Čikagu: „Oštećenja su teška, neizvesno je šta će biti sa nogama“

„Dečak koji je teško povređen u pucnjavi u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’, operisan je u Čikagu, kolege su zadovoljne operacijom, oštećenja su teška i trenutno je na nekakvoj specijalnoj rehabilitaciji“, saopštila je ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić.

Prema njenim rečima, oporavak će trajati dugo, što i sami znaju i iz iskustva, prenose beogradski mediji.

„To je kičmena moždina. Pitanje je, takođe, i brahijalnog pleksusa na desnoj strani. Levu ruku je prilično dobro pokretao i pre te operacije. Šta će biti s nogama, sve je neizvesno. Najvažnije je da on veruje da može da se oporavi. Psihičko stanje je jako bitno. Nemam informaciju u kakvom je trenutno stanju. Dok je bio u Beogradu imao je faze i raspoloženja i neraspoloženja. Mlad je, dečak koji je bio vrlo aktivan, odjednom je postao zavistan od komplete tuđe nege. Nije lako“, objašnjava ministarka Grujičić.

S dečakom su u Čikago otišli i roditelji, koji su, inače, doktori.

„Nadam da će oni, kao lekari, moći da vide kakva je to vrsta rehabilitacije na kojoj je dete i sve što nemamo ovde u zemlji pa da to i uvodimo. Uvek, i kada se prati neki pacijent, čovek može mnogo da nauči, da vidi da li postoji neka novina, da li možda mi nešto radimo bolje nego oni. Od svakoga možete nešto da naučite“, kaže ministarka.

Devojka koja je ranjena u maskaru u Mladenovcu, te joj je amputirana šaka nalazi na rehabilitaciji.

„Kada prođe rehabilitacija, videće se da li je pogodna za tu robotičku šaku. RFZO je preuzeo obavezu da sve to finansira. Kada se u bilo kojoj porodici dese takve tragedije, uvek je potrebna pomoć. Ali ne sme se pričati da država neće platiti ono što je strogo vezano za zdravlje i da se za to skuplja novac. Treba skupiti novac tim roditeljima, porodici, njoj samoj treba pomoći jer je ipak ostala bez šake. Ali, država će sve što je vezano za zdravstvo u slučaju sve te dece i tih mladih ljudi koji su povređeni, učiniti sve i platiti sve“, ističe Grujičićeva.

Izvor: kurir.rs