Danas su Detinjci, praznik roditelja i dece: Veruje se da jedan običaj donosi sreću i slogu u porodici

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Detinjce, jedan od najvažnijih praznika tokom Božićnog posta.

Ovaj praznik slavi se uvek treće nedelje pred Božić. Veruje se da jedan neobičan običaj donosi sreću i porodičnu slogu. Ujutru rano ili nakon dolaska iz crkve, odrasli vezuju svoju ili tuđu decu gajtanom, kaišem ili običnim kanapom, koncem.

Iako nekome sa strane običaj vezivanja dece može delovati čudno, reč je o predivnom narodnom verovanju i radosnom prazniku koji samo može da zbliži članove porodice.

Nakon vezivanja, deca treba da poklone roditeljima neku sitnicu koju su još ranije pripremila. Ne mora da bude reč o velikom poklonu. Čin “otkupljivanja slobode” je simboličan, pa mogu da posluže i bombone, orasi ili čokoladice.

Kada prime poklone roditelji odvezuju decu, pa se svi zajedno počaste, a deca dobijaju i još darova.

Deci se simbolično vezuju ruke ili noge, i to najčešće za stolicu na kojoj sede, a vezuju se čak i deca koja su još u kolevci, ali i odrasla „deca“ koja još nemaju svoju porodicu.

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku. Mir, slogu, čvrste porodične veze, poštovanje i međusobno pomaganje u različitim prilikama.

Srpski narod ima mnogo lepe običaje u dane pre i posle Božića. Najvažniji od njih su Detinjci, Materice, Oci, Tucindan, Nova godina, Bogojavljenje, Jovanjdan i Savindan.

Izvor: kurir.rs