Danas slavimo Svetu Varvaru: Obavezno ispoštujte jedan od najbitnijih običaja

Vernici danas slave Svetu Varvaru, koja je u našem narodu poznata i kao sveta Barbara, čije se čudotvorne mošti nalaze danas u Kijevu.

Ovaj praznik u srpskom narodu prate mnogi običaji i verovanja koja se godinama prenose sa kolena na koleno.

Tradicionalno se svakog 17. decembra kuva “varica”, seje se božićna pšenica, poštuju se običaji, a postoje i posebna verovanja!

Iako nije crveno slovo, u narodu je dan svete Varvare veoma poštovan i proslavlja ga mali broj srpskih porodica kao svoju krsnu slavu.

Naime, veruje se da božićnu pšenicu treba posejati danas, 17. decembra na dan Svete Varvare, kako bi godina pred nama bila plodna i berićetna.

Sveta Varvara smatra se zaštitnicom rudara, zemljoradnika, zidara, kuvara, tesara…

Običaj je da se svakog 17. decembra u plitke tanjiriće seje žito koje će da ozeleni do Božića. Ako žito bude bujno, godina pred nama biće rodna i dobra. Zato žito negujte lepo kako bi vam godina bila blagorodna.

U nekim krajevima Srbije postoji običaj da se na današnji dan potope zrna pšenice u vodu da proklijaju pa se na Božić iznesu da se vidi koliko je porasla pšenica. Ali u novija vremena, zrna pšenice se natope i stave na tanjirić ili u činijicu pa kad pšenica poraste iznese se na božićnu trpezu.

Recept za pravljenje varice

Sastojci za pripremu:

pšenica; kukuruz; voda; orasi; med

Priprema varice:

Količina pšenice i ostalih sastojaka je po vašoj želji. Preporučuje se mera od pola kilograma pšenice, 250 grama kukuruza, 250 grama oraha i 6 kašika meda.

Pšenicu i kukuruz naliti vodom, za 2 cm da pređe preko materijala i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti čistu vodu i na smanjenoj temperaturi kuvati oko 2 ipo sata, dok tečnost ne ispari, a zrna omekšaju. Dodati med i iseckane orahe, promešati i poslužiti.

Sveta Varvara živela je u 3. veku, u vreme rimskog cara Maksimilijana. Njen otac po imenu Dioskor bio je mnogobožac i strogo je vaspitavao svoju kćer. Međitim, jednom prilikom, kada je zidao kupatilo, zapovedio je da se naprave dva prozora, a Varvara je zatražila tri, za Oca, Sina i Svetoga Duha. Čuvši ovo njen otac, bio je sablažnjen što mu je kćerka hrišćanka. Odveo ju je kod starešine oblasti, gde je devojka hrabro priznala da je hrišćanske vere i da se nikada neće pokloniti idolima.

Na ikoni se sv. Varvara predstavlja u običnom tadašnjem ženskom odelu sa krstom i mitrom u ruci. Proslavljena u Carstvu Hristovome, ona se mnogo puta javljala do dana današnjega, ponekad sama, ponekad u pratnji Presvete Bogorodice.

Izvor: kurir.rs