Danas slavimo dva praznika: Večeras pogledajte u nebo, a oni koji su pred važnom odlukom treba da urade jedno

Vaskršnji praznici traju tri dana. To znači da je danas prvi dan kada se ljudi, nakon odmora i gozbi, vraćaju svojim uobičajnim poslovima. Ipak, i ovaj dan se smatra „svetlim“, i ima narodne običaje i verovanja vezana za njega.

Stariji veruju da danas treba da se gleda u nebo – ako je vedro i zvezdano, godina će biti rodna. Ako na Svetlu sredu bude oblaka i kiše, čeka nas godina oskudice i nestašice.

U užičkom kraju na nebu noću traže zvezde padalice. Veruje se da će onaj ko prvi ugleda jednu, imati više sreće od ostalih. Ovaj običaj vezuje se još i za upokojene. Ako vam je u porodici neko nedavno preminuo, noćas treba da pogledate u nebo – postoji verovanje da će noćas, posle ponoći pasti i njihova zvezda.

Današnja sreda se u severnom Banatu naziva još i Garava sreda. Na današnji dan bi se po naselju kretala povorka u kojoj su bili isključivo muškarci neoženjeni do tridesete godine. Oni bi po mestu išli uz pratnju svirača i sa sobom vukli panj.

Ovaj zanimljiv običaj simbolizovao je narodno uverenje o potrebi i smislu braka, a oni koji ga još nisu zasnovali bi na ovaj način, javno, bili „prozvani“ ili, kako se govorilo, „nagaravljeni“.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom Evtihiji Carigradskom.

Ljudi koju su pred nekom važnom odlukom svakako treba da odu u crkvu i pomole se ovom svecu koji će im pomoći da donesu pravu odluku, uz molitvu:

„Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Evtihije, moli Hrista Boga da spase duše naše.“

Izvor: espreso.co.rs