Danas najtopliji dan, a od utorka kreće oštra zima: Meteorolog najavio drastičnu promenu vremena i pad temperature

Koliko ćemo se žaliti ako dnevne temperature budu visoke za ovo doba godine i da li stručnjaci najavljuju suše koje mogu da ugroze floru i faunu na svetskom nivou pričao je poznati srpski meteorolog Nedeljko Todorović.

– Letnje vreme se smatra kada je temperatura iznad 25 stepeni, što je vrlo moguće da se dogodi danas u pojedinim delovima, a to će ujedno biti i najtopliji dan u martu. Posle tople zime sa malo snega, ušli smo i u toplo proleće. Rana proleća podrazumevaju i zahlađenja – započeo je Todorović, pa se osvrnuo na vremenske prilike za narednih nekoliko dana:

– Dakle, 24. mart će biti najtopliji dan od početka godine, ali i u narednih, pa makar desetak dana. U subotu se očekuje pad temperature za 4-5 stepeni uz naoblačenje, u pojedinim predelima će biti kratka kiša sa grmljavinom. Ne očekuje se velika količina padavina, koje će pratiti blagi severac. U nedelju će se to raščistiti i biće lep i sunčan dan između 16 i 20 stepeni, u Beogradu će biti oko 18 stepeni. Noć između nedelje i ponedeljka, odnosno konkretno tokom ponedeljka nas očekuje značajna promena vremena. Tada će biti zahlađenje, više oblaka, kiše, grmljavine… U odnosu na 24. mart, tog utorka, 28. marta se očekuje pad temperature bar za 15 stepeni.

Potom je rekao da razvedravanje počinje od srede, 29. marta.

– S obzirom na to da je u utorak znatno hladnije vreme, a u sredu sledi razvedravanje, to bi značilo da se u sredu ujutru može očekivati mraz. To može da bude veliki problem, ne na planinama, na kojima se može naći nešto snega ili mraza, i gde još nije krenulo da niče to rano voće, već me brine za niže predele, gde jeste. Dakle, sredu i četvrtak postoji velika verovatnoća da će u jutarnjim satima biti slabog mraza.

– U Beogradu je jednom ili dvaput u poslednjih 100 godina bio sneg u maju. Ali pre dve godine, u aprilu je ne samo pao sneg već se formirao pokrivač, u Beogradu i od 10 centimetara – kaže Todorović.

Izvor: kurir.rs