Damir pet godina živi u Nemačkoj, ovo je njegova računica: Auto se kupi za 6 meseci, ali na hranu potroši oko 800 evra mesečno

Damir Lenart živi i radi u Nemačkoj već 5 godina, smešten je u mestu Baden-Baden, u južnoj Nemačkoj. Često objavljuje video snimke života i rada u Nemačkoj, pa njegove informacije mogu biti od koristi za sve one koji se pripremaju za odlazak u „obećanu“ zemlju. Damir na početku navodi da je važno u kom gradu živite, ako uzmete Minhen ili neki veći grad, onda su tu troškovi veći, ali su i plate veće. I obrnuto, u sredini gde su manji troškovi, manje su i plate.

Početkom godine Damir je objavio video o troškovima u Nemačkoj, precizno je naveo šta vas čeka pri doseljenju, napominjući da se cene odnose na mesto Baden-Baden u kome on živi:

„Prva stavka je stan, kada dođete u Nemačku, najam trosobnog stana za jednu porodicu, bez grejanja je oko 700 evra. Na ovu cenu dolazi još 200 režija. Morate da platite 3 stanarine unapred, ukupno 2.100 evra, da biste ušli u stan. Sve ukupno dođete na 3.000 evra, taj novac morate imati u džepu pri ulasku u stan. Onda morate nameštaj da unesete, to je drugi trošak, kaže Damir i dodaje da se stan nalazi preko poznanstava i grupa na društvenim mrežama, jer je vrlo teško doći do njega, zbog velike potražnje.

Na početku meseca se plaća stanarina i režije. Struja se posebno prijavljuje, za četvoročlanu porodicu u trenutku snimanja videa ona je koštala 50 evra mesečno.

„Važno je da znate da ne treba uzimati stan koji nema kotlarnicu. Onda imate ogromne račune za struju, bojler je na struju, u sobama su peći na struju, koje troše mnogo. To vam se zaista ne isplati. Dobro je imati bojler, koji greje i vodu i radijator, ako već nema kotlarnica u zgradi. Ako nema grejanje, nipošto ne uzimajte“, savetovao je Damir.

On dalje navodi da je sledeća važna stavka osiguranje – osnovno osiguranje košta 10 evra, puno znači i treba ga imati. Sledeća vrsta osiguranja koju morate imati ako živite u Nemačkoj je pravna zaštita koja košta 35 evra, ona vas štiti od tužbi, sudskih postupaka, ugovora koje potpisujete.

Treća neophodna stavka je internet koji košta 40 evra, i troškovi korišćenja mobilnih telefona iznose oko 80 evra. Kupovina automobila u Nemačkoj je vrlo isplativa, pa većina ljudi po dolasku na rad u Nemačku, najpre obezbedi auto:

„U Nemačkoj je najlakše kupiti auto, to se mora imati kad se ide kući natrag. Čim prođe pola godine, ako niste u probnom radu, dobijete automobil kakav hoćete. Kredit za automobil mesečno iznosi 200 evra. Može ići i oko 500-600 evra, ako hoćete audi A6, 3.0 motor. 60 evra iznosi osiguranje za automobil, može biti i 120 evra za skuplje modele (ful kasko)“, otkriva Damir.

Troškovi hrane mogu varirati: Osnovne namirinice možete kupiti za 400 evra mesečno, ako želite da „imate svega u kući“, trebaće vam oko 800-900 evra, kaže Damir.

„Kada saberete sve mesečne troškove, dođete na cifru od 2.100 evra, dodati tu još 100 evra za gorivo i 100 evra za neplanirane razne troškove, mesečni trošak iznosi oko 2.300 evra. Kada imate kućni budžet od 3.000 evra, možete da živite komotno“, zaključuje Damir, koji kaže da vozači ubedljivo najlakše dođu do posla i dobro su plaćeni.

Izvor: blic.rs