Daliborka se školovala za teško zanimanje, a radi za 35.000 dinara: Prekipelo joj, sad planira veliki zaokret

„Ja sam hemičar za istraživanje i razvoj u nauci. Već 20 godina radim kao nastavnica hemije na određeno. Ukoliko uskoro ne dobijem posao na neodređeno, otići ću iz prosvete, pa makar morala u prodavnici da radim. Plata mi je manja od minimalca jer nemam punu normu. Non-stop sam na zameni, a kada se koleginica koju menjam vrati na svoje radno mesto, ja dobijem otkaz“.

Ovako za portal Nova priča nastavnica hemije Daliborka Kristić (48) iz Velike Plane kojoj je prekipelo što toliko dugo nema svoje radno mesto. Zarađuje samo 35.000 dinara jer ima samo 50 odsto časova, a ako nakon isteka ovog ugovora ne dobije ugovor na neodređeno, Daliborka će se zauvek oprostiti od prosvete i đaka.

Daliborka je u prosvetu ušla slučajno 2001. godine. Nadala se da će se zaposliti kao hemičar u nekoj laboratoriji, ali pošto takvog posla nije bilo, počela je da predaje hemiju.

Iako je stalno bila na zamenama, ipak nije odustala od ovog posla. Položila je ispit za licencu i stalno se stručno usavršavala, a posebno je ponosna na uspehe svojih učenika na takmičenjima i prijemnim ispitima.

Stalno radno mesto joj je, kako kaže, često izmicalo pred nosom.

„Čim neko ode u penziju, odmah se uglavi neko nov ili na to mesto dođe neko ko već radi tu, a nedostaje mu norma“, razočarana je Daliborka koja trenutno predaje u četiri osnovne škole u selima oko Velike Plane.

S obzirom da nema dovoljan fond časova, Daliborka prima oko 35.000 dinara, što je manje od minimalca.

„Posle 20 godina u prosveti, sada sam u situaciji da jurim koliku-toliku normu i prikupljam 10 posto časova ovde, 20 onde. Za tih 30 odsto dobijem oko 20.000 dinara. Ko će da ide i da menja? Jedino mogu apsolventi i to neko vreme, pa kad ne mogu da nađu stalan posao u prosveti, odustanu i odu da rade na nekom drugom mestu, pa makar i da nije u njihovoj struci“, objašnjava hemičarka.

Pošto trenutno nema svoje časove već menja koleginicu, Daliborka kaže da će ako se ništa ne promeni i ne bude konačno dobila posao za stalno, napraviti veliki zaokret.

„Svakako mi se više isplati da radim u prodavnici nego da menjam nekog“, ozbiljna je naša sagovornica.

Sagovornica pomenutog portala se u više navrata obraćala Načelniku školske uprave, pisala mejlove u kojima je tražila pomoć za svoj status, ali kao i svaki put, rekli su joj da prati oglase i konkurse, te da će sigurno „nešto iskočiti“.

„Napustiću sigurno prosvetu jer ne vredi da cepam cipele za ovu smešnu platu“, zaključuje Daliborka za kraj.

Izvor: nova.rs