Da li smemo da puštamo veš mašinu na crveno slovo? Protojerej rešio veliku dilemu domaćica

Na najvažnije dane u pravoslavnom kalendaru, crveno slovo se ne radi, a novije tehnologije mogu da nas zbune: vrti veš-mašina a ne mi, ni ne preznojiš se ako uključiš usisivača robota. Ipak, istovetnosti možda nema na prvi pogled, ali ona je nemala jer se u veri ne može posmatrati bukvalno. Fizički se odmara, ali duhovno se obnavlja.

„Možda radi mašina, ali mi smo incijatori“, objašnjava protojerej Aleksandar Sredojević, dodajući da je Bog uvek prisutan.

Zbog toga, ne radi se samo o pukom odmaranju ruku, već i vremenu posvećenom Bogu i molitvi.

„Ne treba raditi fizičke poslove. Na svetog proroka Jovana ili Nikolu, na primer, ne treba fizički na zemlji delati, nego za dušu. Pohoditi hramove, kapele, a takođe, posebno kada su postovi, ali i van postova, dobra dela činiti. Naročito za napuštene, zaboravljene i ugrožene. Poželjno je kada je crveno slovo da se ne uključuje veš-mašina, ne čisti stan, ne oru njive, ne seju. Taj dan treba posvetiti duši svojoj. Sedmi dan posvetiti Bogu svome. To je veoma važno i opominje nas na prolaznost, iz zemljaskog u nebeski svet“, objašnjava otac Sredojević.

Kuvanje i pranje sudova je dozvoljeno. Postoje neodložni poslovi, a bitni su i motivi čoveka.

„Ne treba raditi uobičajene poslove u njivi. Ali, ako poljoprivrednici žanju da ne naiđe gradonosni oblak, mogu to da čine u Ime Božije. Kada se završi, odu u manastire pa deo tog prihoda daju sirotinji, kao znak zahvalnosti Bogu i blagorodnosti. Postoji i razlika u radu: onog koji pokrade poštenog čoveka, uzme tašnu i novčanik i lekara koji operiše nekog i na crveno slovo i spasi mu život. Važna je vrsta posla, da li se pomaže i dobro čini“, objašnjava Sredojević.

„Zaboravljaju da nije problem u neradu nekog naroda nego u blagorodnosti. Ako 11 ljudi dođe da se moli za oporavak voljene osobe u bolnici, samo deseti dođe da se zahvali. I duhovno treba da se izleči, ne samo fizički, što je potrebno danas narodu koji je mnogo muka prošao“, poručuje protojerej Sredojević.

Izvor: espreso.co.rs