Čvarci i slanina odavno više nisu hrana za sirotinju: Kilogram slanine ide i do 3.300 dinara – Otkrivamo gde ima jeftinije

Zbog deficita svinja samim tim i mesa, i slanina na početku ove zime u Srbiji ima astronomske cene, naročito ako se kupuje u trgovinama jer, na primer, vakumirano pakovanje od 100 grama košta više od 330 dinara, što znači da je kilogram neverovatnih 3.300 dinara. Iako se na akcijama kilogram „sapunjare“ može naći i za 450, ipak je ona najkvalitetnija slanina, „adidas“ koji je pri tome i nadimljen, skuplji od 2.000 dinara.

U poznatim trgovinskim lancima u Srbiji, cena kilograma pančete poznatog proizvođača kreće se od 2.511 do 2.674 dinara. Još skuplja varijanta je kupovina tanko sečene vakumirane slanine takođe poznatog domaćeg proivođača – pakovanje od 100 grama, u zavisnosti od trgovinskog lanca, prodaje se od 270, preko 310 i 330, do rekordnih 337 dinara, što znači da ako bi se kupio kilogram ove slanine, trošak bi iznosio preko 3.300 dinara.

Ovde se radi o najkvalitetnijoj slanini, dok, s druge strane, ovaj proizvod se na akcijama u poznatim trgovinskim lancima može naći po dosta nižoj ceni – gronik slanina sa obraza za 350 ili sirova sa rebrima za 600 dinara kilogram.

Jeftinija varijanta kupovine domaće slanine je u mesarama ili manjim lokalnim trgovinama, čak i preko interneta, ako već ne insistirate na poznatom i pouzdanom prodavcu. Tako je običnu belu slaninu, mahom poznatu kao „sapunjara“, u zavisnosti od klase moguće kupiti za 450, preko 600 dinara, što je najčešća cena, do 800 dinara za kilogram. Mesnata, ili popularno „adidas“ slanina sa 50 ili više procenata mesa, takođe zavisno od klase, kod mesara ili direktno kod proizvođača prodaje se po ceni od 900 do 2.500 dinara za dimljenu najvišeg kvaliteta.

„Od jednog tovljenika težine 150 kilograma, ako je reč o beloj svinji plemenite rase koja ima 60 mesnih jedinica, može se dobiti 70-80 kilograma mesa, dok je ostatak, kada se izbace iznutrice, slanina i mast. Sa aktuelnim cenama svinjskog mesa i suvomesnatih svinjskih proizvoda, gde su kvalitetna slanina i „duvan“ čvarci preko 2.000 dinara, to je apsolutno isplativa investicija“, objašnjava doktor stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Cena tovljenika od 150 kilograma je oko 45.000 dinara, dok je kupovina samo po jednog kilograma svinjskih proizvoda u trgovinama (but, kare, pečenica, pršuta, slanina, čvarci i mast), trošak od skoro 10.000 dinara, te izračunajte šta vam se više isplati.

Izvor: mondo.rs