Cenovnik nakon „zamrzavanja“ cena: Evo koliko košta šećer, brašno, ulje, mleko i meso

Prvog dana od zvaničnog „zamrzavanja“ cena, litar ulja se u trgovinama prodavao u rasponu od 176 do 230 dinara, kilogram šećera od 79 do 94 dinara, brašno tip-400 od 64 pa do 93 dinara za kilogram. Dugotrajno mleko je, u zavisnosti od trgovine i proizvođača koštalo od 85 do 120 dinara, dok cena kilograma svinjskog buta na pojedinim prodajnim mestima premašuje 600 dinara.

Trgovci nerado govore o cenama za pet grupa namirnica, koje su zaračunavali na dan 15. novembar i koje će im, u naredna dva meseca, biti gornja granica preko koje neće smeti da prodaju šećer, ulje, brašno tip 400, dugotrajno mleko sa 2,8 odsto masnoće i meso svinjskog buta.

I dalje su ubedljivo najjeftinije takozvane „robne marke“ koju svaki veći trgovinski lanac ima pod svojim posebnim imenom za pojedine grupe proizvoda. Pa je tako ulje pod trgovačkom markom svuda ispod 200 dinara, najčešće oko 180 dinara i ne prelazi 190 dinara.

Pojedine prodavnice „zamrzle“ su cene ulja svih proizvođača na 199,99 dinara, a većina uvek ima na akciji zejtin jednog proizvođača (u različitim prodavnicama su uglavnom na akciji ulja različitih proizvođača).

„Pretpraznično vreme nam je udarna sezona i ove namirnice su u tom periodu uvek na akciji. Svakako nećemo dozvoliti da konkurencija ove proizvode prodaje znatno jeftinije od nas. Ako drugi trgovinski lanci spuste cene i mi ćemo ih staviti na akciju“, rekli su za portal N1 u jednom trgovinskom lancu.

U prodavnicama smo šećer u kristalu zatekli iz pogona uglavnom dva proizvođača, a cene se razlikuju za oko 15 dinara. Kilogram je svuda ispod sto dinara, pa i u malim „radnjama na ćošku“.

Cena mekog brašna tip 400 u trgovinama u Srbiji je najčešće od 70 do 85 dinara, dok je oštro brašno tip 400 uglavnom premašuje 90 dinara za kilogram.

Kada je reč o dugotrajnom mleku od 2,8 odsto masnoće, cene u trgovinama variraju za oko 30 do 35 dinara. I tu je, uglavnom, na akciji jedan proizvod jednog proizvođača – što se razlikuje od jednog do drugog prodajnog mesta.

Najskuplji proizvod u ovom paketu od pet namirnica je svakako meso. Vlada je uredbom ograničila rast cena svinjskog buta. Cena kilograma ovog mesa varira za više od sto dinara u zavisnosti od prodajnog mesta – često je na akcijskom sniženju pa je kilogram danas u više različitih prodavnica koštao oko 540 dinara.

Podsetimo, Vlada Srbije je na 60 dana zamrzla cene za pet grupa namirnica, na nivou od 15. novembra ove godine. Ograničene su proizvođačke cene, ali i prodajne cene na veliko i malo. To znači da tokom dva meseca neće postojati jedinstvena maksimalna cena za kristal šećer, brašno tip 400, suncokretovo ulje, svinjsko meso od buta i dugotrajno mleko sa 2,8 odsto masnoće, već će se vrednost proizvoda razlikovati u zavisnosti od prodajnog mesta. Svaki trgovac moći će na rafovima da drži ovu robu sa cenom koja ne sme da premaši onu iz njegovog cenovnika na dan 15. novembar 2021.

Izvor: nova.rs