Cena autogasa oborila sve rekorde – Srbi toče preko granice, štede i do 25 evra po rezervoaru

Sa cenom od preko 100 dinara po litru tečni naftni gas skuplji je nego ikad. U pograničnim mestima, naši ljudi nalaze načina da uštede u – susednoj Republici Srpskoj.

Litar benzina košta 164,9 dinara u proseku u našoj zemlji, dizel je 173 a auto gas oko 102 dinara. Do sad, ovako mala razlika između goriva i gasa nije zabeležena, navode kupci, a Sremci putuju do najbliže pumpe u Republici Srpskoj gde su cene dosta niže.

Tako za jedan pun rezervoar gasa od 45 litara u Srbiji treba izdvojiti 7.425 dinara, dok u susednoj Srpskoj, po trenutnim cenama, isti rezervoar košta 4.635 dinara, što je razlika od skoro 25 evra.

Što se tiče gasa, poskupljenje je posledica velikog povećanja cene energenata na svetskom tržištu, kao i akciza. Za sada se i dalje isplati voziti na gas, ali postavlja se pitanje hoće li još dugo ostati tako. Na pojedinim pumpama gde je u januaru ove godine cena TNG-a bila 72 dinara, sada je i skoro 103.

Razlozi za toliko poskupljenje autogasa su drastično povećanje cena energenata na svetskom tržištu i akcize koje su u poslednjih 10 godina povećane dva i po puta, kaže zamenik predsednika Udruženja za TNG Ivan Brajović.

On je naveo da su akcize u Evropi na ovu vrstu goriva minimalne i da svi moraju da ih poštuju, kako se ne bi na račun niže cene derivata veštački indukovala konkurentnost privrede.

„Taj minimalni iznos akciza u Evropi je znatno niži od iznosa u Srbiji, a u slučaju TNG-a čak trostruko. Minimalni iznos akcize preveden u dinare danas je 150 dolara po toni, a srpski je 435 dolara po toni“, navodi Brajović.

Izvor: mondo.rs