Boris sa 300 evra greje dva stana od 100 kvadrata: „Trošim manje nego pelet, a mašina programirana da sama radi“

O vrednosti i prednostima maslina, naročito maslinovog ulja dobro znamo, a sada su Istrijani otišli i korak dalje, te koštice ovog vrednog ploda koriste za grejanje umesto peleta.

Od kada je skočila cena gasa, potražnja za ovim načinom grejanja raste.

„Koštica je puno bolja, ima više kalorija, i količinski se troši otprilike 30 odsto manje nego što sam trošio na pelet“, kaže Boris Babić iz Vodnjana.

Kako piše portal „net.hr“, osim što je uštedeo, grejanje na ovaj način takođe je ekološko.

„Stavio sam koštice unutra, ima maleni filter koji sprečava ulazak ostalih materijala, grančica, većih delova, da ne uđu. Staje oko 100 kilograma, a svaki drugi ili treći dan je punim“, objašnjava Boris.

Za kilogram koštica Boris izdvaja otprilike 30 centi, što znači da tona koštica košta oko 300 evra. Tako greje dva apartmana od 100 metara kvadratnih.

Izgleda da se istorija ponavlja, koštice su se koristile za grejanje kada se maslinovo ulje proizvodilo na presu.

„Većina tih koštica danas u Hrvatskoj odlazi na kompostiranje zajedno s kominom, ali bolje ih je odvojiti na ovaj način. Na taj način, domaćinstva se mogu grejati s obzirom da je 30 odsto kaloričnija od peleta, a cena je otprilike dvostruko manja“, kaže maslinar i proizvođač ulja Sandi Chiavalon.

Nakon gasa i peleta, koštice su pobedile.

„Ja sam je jednom namestio, i ona je programirana da se uključi da bude toplo ujutro. Kad krenemo na posao, ona se gasi i pali ponovo kad dođemo kući, tako da je uvek toplo“, objašnjava Boris Babić iz Vodnjana, koji je na ovaj način uspeo da uštedi na grejanju.

Izvor: kurir.rs