Baka Jovanka proslavila 101. rođendan: Priznala da žali zbog samo jedne stvari – Ima važnu poruku za omladinu

U veseloj i prijatnoj atmosferi i društvu porodice i prijatelja, baka Jovanka Videnović proslavila je svoj 101. rođendan. Njena tajna dugovečnosti je rad, a mladima poručuje da više slušaju starije jer ih samo oni mogu pripremiti za život. Jedina želja koja joj je, za sada, ostala neostvarena je da postane traktorista.

Baka Jovanka Videnović je do pre samo godinu i po dana sama uređivala svoje imanje u Vojvodini, gajila voće i povrće, brinula se o vinogradu, čak je sama pekla i rakiju, što dovoljno govori o njenoj kondiciji i zdravstvenom stanju.

Potom je došla kod svoje porodice na Zvezdaru, a od pre dva meseca nalazi se u jednom od domova Gerontološkog centra Beograd. Baka Jovanka je ostavila ceo jedan vek iza sebe, ali zapravo, koji je ovo rođendan po redu?

„Ovo mi je 101. rođendan, iskreno, a neiskreno prvi. Ja ga zovem prvi“, kaže Jovanka šaljivo.

Za tajnu dugog života baka Jovanka navodi samo jedno: „Rad, rad, samo rad, ja sam samo radila“.

Baka Jovanka kaže da današnju omladinu ne razume baš najbolje i da bi mladi morali više da slušaju starije, jer ih samo stariji mogu pripremiti za život.

„Mogu da nauče da budu vredni i sposobni za posao, da poštuju starije“, objašnjava slavljenica.

Radni vek provela je kao istaknuti društveno-politički radnik u Centralnom komitetu Saveza komunista Jugoslavije i pravi je predstavnik predane, čestite, vredne i moralne generacije. U životu je mnogo radila, ali jedna želja ostala joj je ipak neostvarena.

„Ja sam čak htela da budem traktorista. Da, da, htela sam da budem traktorista i onda mi je moj sekretar partije rekao: „Čekaj, kako ti to da budeš traktorista? Pa je l ti znaš šta to znači?“ Pa rekoh: „Šta ima da znači? Uhvatim volan i teram!“, priča Jovanka.

Ljudi koji su bili na njenoj proslavi znaju da je najveći dar koji se nekome može dati poklonjeno svoje vreme. Samo nek je pesme i smeha.

Izvor: espreso.co.rs