Akcijska cena, a zapravo prevara: Najnoviji biser na rafovima – Trgovci više i ne kriju da nam podvaljuju (FOTO)

Koliko puta ste se posegnuli za određenim proizvodom samo zato što je bio po „akcijskoj ceni“ i obeležen drugačijom bojom? To nekada može biti ispravan potez, u slučaju da je sniženje stvarno, ali u ovom slučaju ispostavilo se drugačije.

Dok su potrošači imali veću kupovnu moć, kupovalo se po navici. Ljudi ranije nisu mnogo obraćali pažnju na cenu i gramažu, ali sada, kada se strogo vodi računa gde se troši novac, isplivavaju svi trikovi prodavaca. Pre se opredeljujemo za artikle po smanjenoj ceni, mada kasno shvatimo da je to jedan od „trikova“ kojim se prodavci vode kako bi profitirali.

Pored toga što se smanjuju gramaže proizvoda, a cene istih ostaju iste ili se čak povećavaju, dešava se čak i da prodavci istaknu akcijske cene koje su u stvari i skuplje od aktuelnih i to čak i ne kriju.

Upravo to se desilo i sa proizvodom u jednoj drogeriji. Naime, prodavac je istakao akcijsku cenu od 1.225,99 dinara i obeležio žutom bojom, kako bi „upao u oči“ kupcima, dok je precrtao prethodnu cenu koja je bila 1.199,99 dinara. Dakle, popusta ne da nema, već je cena podignuta u odnosu na prethodnu.

Zbog toga, kada sledeći put idete u kupovinu širom otvorite oči i upoređujte cene. Takođe, može se desiti da prodavac žutom ili nekom drugom upadljivom bojom obeleži proizvod koji je „na akciji“, a pored njega, imate proizvod drugog proizvođača koji je jeftiniji od obeleženog.

Izvor: espreso.co.rs