5 ključnih pitanja na koja Dragan Stojković Piksi treba da odgovori Srbiji danas na konferenciji za medije

Dragan Stojković Piksi, selektor reprezentacije Srbije, obratiće se danas u 14 časova naciji i odgovoriti na sva pitanja vezana za učešće srpske reprezentacije na Svetskom prvenstvu koje se trenutno održava u Kataru.

Nakon ispadanja, konferencija za medije koja će biti održana u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi zakazana je za danas u 14 časova.

Na njoj će se Srbiji obratiti selektor koji će odgovarati na pitanja novinara koja zanimaju celu zemlju, a ova 5 pitanja najviše zanimaju građane.

Piksi nije bio raspoložen da pred odlazak iz Katara razgovara sa novinarima koji su prošli pola sveta, platili papreno za izveštavanje o reprezentaciji, nadajući se boljem rezultatu. Umesto toga, pola sata posle napuštanja hotela, dobili smo informaciju da će se obratiti novinarima u Beogradu u ponedeljak, odnosno danas…

Kako bi kolegama u Beogradu bilo lakše, ali i zarad popravljanja nekih loših stvari kije su isplivale na videlo u Kataru, Dragan Stojković bi srpskoj javnosti trebalo da odgovori na sledeća pitanja.

Zašto je napustio poslednji trening pred Švajcarsku posle nekoliko minuta govora?

Novinari u Kataru su imali ograničeno vreme od 15 minuta i to ne na svakom treningu, pošto su neki bili i zatvoreni. Ipak, i za to malo vremena smo uspeli da uočimo neke detalje. Naime, Piksi je poslednji trening pred Švajcarsku napustio posle svega minut – dva, kada je održao kratak govor i napustio odlučujuću pripremu za ovaj meč. Sve je bilo prepušteno pomoćniku Japancu Kacušitu Kinošiju, koji je i inače vodio sve treninge u Kataru. Koji je razlog da Piksi pred ključan meč ne bude sa ekipom, ostalo je nejasno.

Zbog čega nije rađena ozbiljna video analiza i skauting rivala?

Ne samo da Piksi nije držao poslednji trening, već nije rađena ni ozbiljnija video analiza protivnika. Ovo nije bila praksa ni ranije, ali je bilo rezultata, ali na takmičenju, gde svako svakog zna do tančina, to može da bude veliki problem, kao što se i pokazalo u sva tri meča, gde su i sami igrači priznali da su ih ekipe očigledno dobro prostudirale i da su znali sve o njima i maksimalno iskoristili mane Orlova. Ostaje pitanje za šta Stojkoviću služi toliko broj pomoćnika i zbog čega je izostao ozbiljniji skauting rivala i ko je odgovoran za to, kao i kako sprečiti da se to ne ponavlja.

Ko je dozvolio da u hotel uđu mnogi poznati koji su remetili igračima fokus i neophodan mir pred utakmice?

Iako se kapiten Dušan Tadić branio da su reprezentativci izolovani od drugih gostiju hotela Riksos, to nije bilo tako. Mogli smo to da vidimo i u videu koji je objavio jutjuber Čoda, koji je bez problema ušao u hotel, saletao i uznemiravao igrače. Kamo sreće da je bio jedini. Hotel je vrveo od poznatih ličnosti sa estrade, glumaca, biznismena, prijatelja i prijateljica…

To se nije svidelo igračima, kojima do poslednje utakmive nije ni bilo dozvoljeno da viđaju svoje porodice, dok su drugi radili šta su hteli. Onda je pred Švajcarsku napravljen „truli kompromis“ da se i žene fudbalera puste u hotel, verovatno da se smanji tenzija, ali ni to nije bilo od pomoći, ako je uopšte i bilo od pomoći. Utisak je bio kao da je naš tim u Katar stigao na ekskurziju, a ne na ozbiljno takmičenje, gde mnogi imaju karantin i fokusirani su damo na fudbal, a ne da li će za večerom da im prilazi neki pevač, glumac, biznismen ili jutjuber, da ih smara za sliku. Zašto je dozvoljeno da se buljuk ljudi dovede u isti hotel u kojem su igrači i o čijem trošku su bili tu, ostaje pitanje…

Kako su promašene sve izmene koje je izvršio na utakmicama?

Piksi je znao tokom kvalifikacija često da pogodi sa izmenama i da „oseti“ igrača koji će da donese razliku i napravi preokret. Toga u Kataru nije bilo. Promašio je svaku izmenu koju je izvršio. Ekipa je posle izmena samo dodatno padala i tonula, a kulminacija je viđena na utakmici sa Švajcarskom, kada su u momentima kada gubiš 3:2, a juriš pobedu, izvedeni Vlahovič, Tadić i Milinković Savič, igrači koji mogu da iskreiraju šansu i koji daju kakvu-takvu šansu. Njohov izlazak značio je pucanj u nogu i konačnu kapitulaciju.

Da li je izgubio kontrolu nad svlačionicom i podršku igrača koju je imao i u koju su svi verovali?

Na kraju, sve ovo navedeno, sigurno je uticalo i na atmosferu među igračima. Kada pažljivo slušate izjave naših reprezentativaca na pitanja o atmosferi uvek su isticali da atmosfera među igračima nikad nije bila bolja. Bilo je tenzičnih situacija, neki su se javno žalili na manjak analize rivala, ali su zauzvrat kažneni ostavljanjem na klupi. Zbog toga ostaje nada da Piksi nije potpuno izgubio kontrolu nad svlačionicom i da stanje može da se popravi do početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, na koje ćemo valjda sada, posle 24 godine i proširenja na 24 ekipe konačno otići.

Izvor: telegraf.rs