Završeno suđenje Kecmanovićima, sutra iznose odbranu: Dirljiv prizor rasplakao sve prisutne – Majka nosi sliku ubijene ćerke

U Višem sudu u Beogradu u 11 sati zakazan je početak suđenja roditeljima dečaka K.K. (14) koji je 3.maja prošle godine u OŠ Vladislav Ribnikar ubio devet vršnjaka i radnika obezbeđenja.

Optužnicom su obuhvaćeni i odgovorno lice streljane u kojoj je, kako se sumnja otac učio da puca, kao i instruktor. Ocu se na teret stavlja krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, dok je majka optužena zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja. Pored roditelja dečaka optužnicom je obuhvaćeno i odgovorno lice Streljačkog kluba „Partizan Practical Shooting“, kao i instruktor u tom klubu, u kojem je dečak učio da puca iz vazdušnog i vatrenog oružja.

Porodice ubijene dece polako dolaze u beogradsku Palatu pravde, a suđenje će biti održano u najvećoj sudnici u prizemlju.

„Tužilac u ovom predmetu je predložio da suđenje bude zatvoreno za javnost, a jedan od razloga je što su kao svedoci pozvani i maloletnici koji su bili prisutni kad im je drug iz odeljenja ubijao drugare i ranio nastavnicu istorije u čijem se kabinetu sve desilo. Svi učenici tadašnjeg odeljenja VII/2 imaju status oštećenih, bez obzira na to da li su ranjeni ili ne“, izjavio je izvor Kurira i dodao da će se na današnjem ročištu odlučiti o tome da li će suđenje biti otvoreno ili zatvoreno za javnost.

Ispred sudnice je upravo stigao i Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović koji će prisustvovati suđenju. Ovo je prvi put da lično glavni tužilac pored postupajućih tužilaca bude prisutan u sudnici.

„Očekujem zakonito i fer suđenje na kraju kojeg će sud osuditi optužene za krivična dela koja im se stavljaju na teret po osnovu predloženih dokaza tužilaštva i izreći predložene kazne zatvora“, izjavio je Stefanović rekao za Kurir pred početak suđenja.

Ispred sudnice je i majka dečaka ubice koja sa advokatima čeka početak suđenja.

Takođe, prisutni su i članovi porodica nastradalih u nezapamćenom masakru, a Nina Kobiljski, majka jedne od ubijenih učenica držala je sliku svoje tragično nastradale ćerke.

Na početku suđenja tužilac Nikola Uskoković predložio je da suđenje bude zatvoreno za javnost zbog zaštite maloletnih oštećenih.

„Tužilaštvo je u optužnom akti detaljno obrazložilo razloge zbog čega treba da se isključi javnost sa celog toka postuplka“, rekao je tužilac Uskoković.

Predlogu se usprotivio se advokat roditelja dečaka ubice, Borivoje Borović, a u toku je pauza tokom koje će sudsko veće odlučiti.

Otac dečaka ubice je sa lisicama na rukama uveden u sudnicu, u pratnji dvojice stražara, i skinute su mu tek kada je seo na optuženičku klupu.
On je seo ispred porodica ubijene dece i nije ih ni pogledao, ali je svojoj supruzi, takođe optuženoj u ovom predmetu, klimnuo glavom i oboje su se rasplakali kada su se pogledali.

„Delovalo je kao da oni nisu plakali zbog porodica ubijene dece, već jedno zbog drugog“, objašnjava izvor Kurira.

Sudija Zoran Božović saopštio je nakon pauze da je veće odlučilo da ceo tok sđenja bude zatvoren za javnost zbog zaštite intetesa maloletnih oštećenih i njihovih porodica.

Iz publike, suđenje će moći da prate porodice žrtava. Nakon što su novinari napustili sudnicu, suđenje je nastavljeno, a oko 14 sati je završeno za danas.

Kako Kurir saznaje, pročitana je optužnica i izneta su uvodna izlaganja, a sutra bi optuženi trebalo da iznesu odbrane. Okrivljeni roditelji su, kako saznajemo, izjavili samo kratko da „nisu krivi“.

Izvor: kurir.rs