Za 3 dana počinje Gluva nedelja posta: Ne valja ići na put, a jednu stvar crkva posebno zabranjuje

Sledeće nedelje počinje peta nedelja uskršnjeg posta koja se u kalendaru zove Gluvna ili Gluva nedelja. Ime je dobila po tome što se uveliko odmaklo u postu i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, tzv. gluvo vreme.

Gluva nedelja posvećena je prepodobnoj Mariji Egipćanki, velikoj grešnici, ali i velikoj pokajnici. Od mladosti je živela nečasnim životom, krenula je u Jerusalim, gde je doživela preokret, kada joj je nepoznata sila zatvorila ulaz u hram. Pomolivši se pred ikonom Majke Božje, odlučila je da promeni život iz korena. Prešla je Jordan i ceo vek provela u pustinji, kajući se za grehe svoje mladosti. Tu ju je našao starac Zosima, koji ju je i pričestio i saslušao sve njene podvige.

Njeni podvizi pominju se u prva četiri velikoposna dana u Velikom kanonu Andreja Kritskog, kao i na prvom bdeniju u minulu sredu, kad se čitalo po hramovima i celokupno njeno žitije, koje pruža divnu pouku.

U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Ne odlazi se na put, ne rade se veliki poslovi, ne tera stoka na pašu, ne ide se ni u mobu.

Da ljudi ne bi bili lenji u svojim duhovnim podvizima, crkva tokom tri dana pete sedmice: četvrtak, subotu i nedelju, pruža vernicima naročite podsticaje ka podvizima blagočašća.

Subota pete sedmice posta je Subota Akatista, a sama služba nosi naziv Pohvale Presvetoj Bogorodici. Tog dana na jutrenju čita se Akatist Presvetoj Bogorodici.

Izvor: espreso.co.rs