Vozač kamiona iz Srbije otkrio kakve su plate i uslovi u Americi: „Pet minuta ti odredi celu nedelju“

Prosečna plata profesionalnih vozača u Srbiji kreće se oko 150.000 dinara, a može da ode i do 2.000 evra. Ipak, sve je teže naći ljude koji žele da voze kamion. Mnogi vozači iz Srbije napuštaju domovinu u potrazi za većom platom i boljim uslovima rada. Jedan vozač poreklom iz Srbije, koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama otkriva drugu stranu medalje tog posla u toj zemlji.

„Trenutno su zarade jako male, ljudi su navikli na dobre zarade i sada je to problem. Kada sve izračunate trenutno, ovaj posao je otprilike zarada kao i svaki drugi posao. Pre sam bio električar, sada mislim da je mala razlika u zaradama“, započinje priču Srbin i objašnjava računicu:

„Prosečno nedeljno, ako pet dana vozite, možete da zaradite od 1.500 do 3.000 dolara čisto, zavisi kako, ko i koliko šta plaća, kolika vam je rata za prikolicu, osiguranje, kamion, ali ako plaćate kamion 3.500 mesečno, osiguranje 1.000 i prikolicu 1.000 može do 2.500 da vam ostane nedeljno. Oko 10.000 mesečno bi moglo da vam ostane ako stižete na istovare, pet dana vožnje svaki dan. Sada radim male ture, svaki dan istovaram i utovaram, da opet sutra mogu da izvezem oko 1.000 kilometara i da sam opet prvi na istovaru. Ko se ne probudi na vreme, učili su me da, pet minuta mogu da odrede celu nedelju i ako zakasniš neće da ti istovare i onda možeš da izgubiš jedan dan“, ističe on.

Tri dana se radi za račune za gorivo, a jedan i po dva dana je zarada, bitno je dobra organizacija. Ko to ne zna teško će nešto da zaradi. Pet dana nedeljno ako radite po 24 sata ste na putu, to je po 100 i nesto sati nedeljno, tako za iste pare možeš i kod kuće da radiš manje. Ako ne znaš da se organizuješ ništa od toga, verujem da i u Evropi, da su iste zarade sada.

Imaju 1.500, 2.000 evra plate po Evropi sa standarom prema ovim, to je isto. Kada ste na putu, treba vam skoro 100 dolara svaki dan za hranu, piće i ostale tekuće troškove. Bio sam u Srbiji ceo oktobar i pola novembra i kad se pogledaju plate to je 1.000, 1.200 evra. Moj drug radi kao mehaničar i ima skoro 1.000 evra platu, kada pogledate standard, gde je pljeskavica 200, a pivo 100 dinara i kada pogledate ovde, dve flašice soka su 700 dinara, velike su razlike.

„Svi kažu vi tamo zarađujete, a nije tako kako izgleda kada pogledate na prosek. Da u Srbiji radite 15 sati svaki dan isto bi to bilo. Svuda je kriza sada, svuda je isto, a ovde trenutno situacija nije dobra“, ispričao je on u videu koji možete pogledati u okviru teksta.

Izvor: mondo.rs