Već ste stavili letnje gume a pada sneg? Evo da li saobraćajac ima prava da vas kazni

Od noćas sneg veje u skoro celoj Srbiji. Napravio je pravu pometnju na autoputevima a vozači strepe zbog još jednog problema sa pneumaticima.

Naime, 1. aprila je prestala da važi obaveza korišćenja zimskih guma, koje su obavezne od novembra do marta kad na putu ima snega, leda ili poledice.

Zbog toga su u prethodnim danima, kad je sunce jače sijalo i temperature premašile 20 stepeni, mnogi vozači pohrlili da zimske gume zamene za letnje, ne sluteći da će upravo sa prvim danima aprila stići sneg. Sada se pitaju da li zbog toga mogu biti kažnjeni.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, za Kurir kaže da vozač koji se ovih dana nađe na snegu s letnjim pneumaticima nije prekršio zakon.

„Ko sada vozi sa zimskim gumama, ne nalazi se u prekršaju. Ipak, nije dobro voziti s letnjim gumama po snegu, nije bezbedno“, istakao je on.

Iako s formalnopravne tačke gledišta vožnja s letnjim gumama u aprilskim snežnim danima nije kažnjiva, nije ni preporučljiva. Ko može, neka ne ide automobilom, ili neka vrati zimske gume. To možda iziskuje veći trošak, ali je bezbednost na putu treba da nam bude prioritet.

Inače, i AMSS je 1. aprila izdao saopštenje u kom su napisali da zbog promenljivih uslova vožnje početkom proleća ne treba žuriti sa zamenom zimskog seta pneumatika.

Izvor: kurir.rs