U Austriji nude posao za platu od 6 000 evra, ali ga niko neće: Iako deluje neverovatno, ipak postoji razlog za to

Kada bismo vam rekli da u Austriji nude posao za platu od 6.000 evra, ali da nema zainteresovanih, verovatno ne biste pomislili da se radi o kuvaru? Ali, upravo to zanimanje je u pitanju.

U Austriji trenutno postoji velika potreba za kadrovima u domaćim skijalištima. Na drugoj strani, na tržište rada beleži manjak radne snage, a pritisak oseća i Austrija. Naime, prema pisanju portala heute.at, Piter Majer pokušava da posreduje sa svojom agencijom, a kompanije iz gradova Išgl, Zelden i Kicbil, ove sezone nude 4.500 do 6.000 evra za dobrog kuvara koji tečno govori nemački jezik.

Za razliku od prošle godine, restorani će raditi, ali poznate Aprés-Ski-Partys žurke nisu dozvoljene. Međutim, to ne odvraća turiste od planiranja odmora i skijanja. Ipak, dok se rezervacije polako povećavaju, broj zaposlenih u skijalištima nastavlja da opada.

Generalni direktor sektora za turizam i rekreaciju u Tirolskoj privrednoj komori, Tomas Gajger, zabrinut je zbog sve većeg nedostatka osoblja. Kaže da je „izazov za kompanije dramatičniji nego ikada“. Samo u službi AMS je registrovano skoro 4.500 slobodnih radnih mesta, a u stvarnosti, potreba za zaposlenima je znatno veća, navodi se.

„Prijave trenutno nisu ni iz Nemačke ni iz inostranstva. Mnogi stalni zaposleni su takođe napustili industriju zbog nedostatka sigurnosti planiranja. Stalno otvaranje i zatvaranje je „otrov“ za industriju – rekao je.

Piter Majer (30) može potvrditi da trenutno vlada ogroman nedostatak zaposlenih u turizmu u zimskoj sezoni. On dogovara kadrove sa svojom agencijom, ali je situacija „očajna“.

U proseku, 2.000 evra neto je zarada za ovaj tip posla. Ipak, kako kaže, „zna da možete kući sa 4.500 evra neto“. Zbog toga što nema pomenutih žurki, očekuje se manje napojnica, što je verovatno razlog za manjak prijava za ovaj posao.

Izvor: telegraf.rs