Treba tražiti obrazloženje posle ovakve sramne odluke: FIFA kaznila Fudbalski savez Srbije uprkos ustavu i rezoluciji 1244 UN

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija kaznila je Fudbalski savez Srbije zbog zastave koja je pred duel sa Brazilom u Kataru istaknuta u svlačionici „Orlova“, a na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije uz poruku „Nema predaje“.

FIFA je potom saopštila da je disciplinski postupak pokrenut na osnovu člana 11. FIFA pravilnika i člana četiri pravilnika Svetskog prvenstva u Kataru, a koji se bave uvredljivim gestovima, znakovima i porukama.

Fudbalski savez Srbije moraće da plati kaznu od 20.000 franaka, jer su u FIFA ocenili da je isticanje zastave politička poruka. Srbiji nije jasno po kom osnovu i zašto je kažnjen FSS. Naime, ustav Republike Srbije jasno kaže da su Kosovo i Metohija sastavni deo naše zemlje, a i rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija potvrđuje isto.

Zoran Damjanović, ugledni i vrhunski stručnjak protumačio je kaznu FIFA.

– Nisam dobio prijavu, nemam izjašnjenje i odluku, tako da je teško komentarisati. Voleo bih da vidim prijavu, pa bih mogao nešto konkretno da kažem. Ovo za šta su nas kaznili definitivno jeste poruka političke prirode kojoj nije mesto na stadionu. Za nas bi bilo dobro da vidimo šta je tačno navedeno u prijavi, a treba tražiti i obrazloženje zarad budućih slučajeva – jasan je Zoran.

Pravilnik FIFA sličan je pravilniku UEFA, po kojem je FSS, ali i srpski klubovi proteklih godina kažnjavan zbog sličnih stvari. UEFA ima disciplinski kodeks član 16 po kojem kažnjava sve naše klubove i reprezentacije. U njemu se tačno kaže da pokreti, reči, postupci, transparenti i drugi načini po kojima se iznosi provokativna poruka, a posebno političke i uvredljive prirode iziskuju sankciju. Posebno je diskutabilno diskreciono pravo po kojem FIFA i UEFA tumače i uređuju kazne.

Izvor: kurir.rs