Sveti Arhangel Mihailo: Danas saznajemo kakva će nam biti godina – biće ispunjene 3 želje onima koji urade jednu stvar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 21. novembra, slave Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatog kao Aranđelovdan.

Krsna slava ili Krsno ime, važan deo duhovnog i porodičnog života Srba, za vernike predstavlja najvažniji i najradosniji porodični praznik posle Božića.

Arhangel Mihailo u strogoj anđeoskoj hijerarhiji ima čin vojvode, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele koji su otpali od Boga. Javljao se na mestima gde se javljala i Bogorodica, pa je u narodu prihvaćen kao nebeska sila i zemaljska zaštita.

Kako se Arhangel Mihailo smatra živim svetiteljem postoje običaji prema kojima se za današnji praznik ne sprema žito, ali je patrijar Pavle je govorio da obavezno treba spremati žito za Aranđelovdan.

– Kuvana pšenica nije simbol smti, već života onih koji su živeli i koji žive u veri sa Bogom i svojom Krsnom slavom. Istina je, takođe, da su svi sveci živi, jer u Bogu niko ne može biti mtav – Bog je Bog živih, a ne mrvih – govorio je patrijar Pavle.

Narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća.

Aranđelovdan je po broju porodica koja ga slavi kao krsnu slavu, drugi u Srbiji, odmah posle Svetog Nikole.

Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada.

Običaji koji se vezuju veliki praznik, nalažu sledeće: „Obavezno idite u crkvu i zapalite sveću. Molite se svom anđelu. Na ovaj dan tražite od anđela da ispuni vašu najdublju i najvažniju želju. Otvorite dušu i srce, delite radosti i tugu i na kraju se zahvalite. Nebo se, kako se kaže, otvara za molitive“.

Izvor: telegraf.rs