Sutra je Vavedenje Presvete Bogorodice: Svaka žena mora da ispoštuje jedan običaj

Vavedenje, ili drugi naziv Sveta Prečista ili Ženska Bogorodica je obeleženo crvenim slovom u pravoslavnom kalendaru.

Spada među 12 najvećih hrišćanskih praznika. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane.

Po obećanju, da će dete koje im Gospod podari, posvetiti njemu na službu, sveti Joakim i Ana doveli su trogodišnju Mariju u jerusalimski hram. U svečanoj povorci, Marija je išla između majke i oca, a iza njih kretali su se mnogi rođaci i prijatelji.

Na ulazu u hram, Mariju je dočekao prvosveštenik Zaharija, otac svetog Jovana Preteče i Krstitelja i uveo je u svetinju, gde je bila do svoje 12 godine.

Vavedenje je jedan od pet najvećih praznika posvećenih Presvetoj Bogorodici i krsna slava. Bogorodica se smatra zaštitnicom žena i porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena.

U takovskim selima bio je običaj da se posle službe u crkvi, svečano odevene i okićene cvećem, okupe sve mlade koje su se te jeseni udale. U selima u južnom Pomoravlju žene koje nemaju decu, odlaze u manastir Crkvicu, gde se mole kako bi dobile porod.

Na ovaj dan post je obavezan jer Vavedenje pada u vreme velikog Božićnog posta.

Izvor: stil.kurir.rs