Stižu pare od dividendi: Ukoliko do sada niste ništa podizali, na računu vas čeka 11.700 dinara

S najavom da će Telekom Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računima imaju oko 7.000 dinara samo od dividendi, a ukoliko uračunamo i vrednost besplatnih akcija na berzi ta cifra dostiže oko 115 evra, odnosno 13.559 dinara.

Budući da je prošlo više od 12 godina od dana kada su skoro svi punoletni građani dobili deonice od države, danas se akcija mnogi samo sećaju – bez saznanja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli da imaju novca na računu i na kraju, u kojoj banci sve to mogu i da provere.

Prava adresa za skoro sva pitanja je Pošta. Tamo možete proveriti da li, i koliko imate besplatnih akcija i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Potrebna vam je samo lična karta.

Ukoliko niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto oko 100 evra tj. 11.700 dinara. Podsetimo, građani su od 2010. godine dobili 5 akcija Telekoma Srbija, 31 akciju NIS-a i jednu akciju Aerodroma „Nikola Tesla“.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi sada vredi 665 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.325 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.500 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete – pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

Sa 22. decembrom ove godine, i isplatom dividende od strane Telekom Srbija u vrednosti od 8,4 dinara po akciji, građani koji nisu do sada podizali besplatne akcije dobijene od države, na računima imaju skoro 60 evra, odnosno 7.034 dinara.

Poslednja isplata dividendi je bila dividenda NIS-a 22. avgusta ove godine, kada je na račune leglo 30,15 dinara po akciji, a pre toga u decembru prošle godine kada je poslednji put Telekom isplatio dividendu od 4,42 dinara po akciji.

Izvor: blic.rs