Spremite se za klizanje po trotoarima: Kad krene da se topi, biće bujica i poplava – crveni meteo alarm na snazi

Direktor RHMZ, prof. dr Jugoslav Nikolić, najavio da sneg počinje da slabi već u noći između nedelje i ponedeljka.

– U ponedeljak se očekuje oblačno vreme, sa povremenim snegom koji će biti mnogo slabijeg intenziteta uz manje povećanje visine snežnog pokrivača, a jedino će na području Vojvodine doći do delimičnog razvedravanja. U utorak i sredu biće bez padavina, sa jutarnjim mrazom. U četvrtak u celoj zemlji prolazno naoblačenje sa severa, uz mešovite padavine, kišu i sneg, u nižim predelima. Padavine će biti slabog intenziteta. Od petka do kraja sedmice u većini zemlje suvo, a u brdsko planinskim predelima provejavanje slabog snega.

Kada god u Srbiji padavine budu jačeg intenziteta, pojačana je opreznost na bujice i poplave. Ipak, ima li sada bojazni za poplavama?

Kkaže da će se dnevne temperature u toku naredne sedmice se zadržati oko i malo iznad 0 stepeni, i da nema nagoveštaja naglih skokova temperature i u narednom periodu, pa će topljenje snega u nižim predelima biti sporo i postepeno, što je povoljno sa aspekta bujičnih voda i poplava.

– Prema trenutnoj analizi opreznost je potrebna za oko dve nedelje na području Zapadne Morave, Ibra i gornjeg toka Južne Morave. Republički hidrometeorološki zavod danonoćno prati situaciju i blagovremeno izdaje najave i upozorenja za sve zainteresovane subjekte – rekao je on.

U većem delu Srbije pada sneg, temperature su oko nule, a zbog obilnih snežnih padavina nadležni upozoravaju vozače da budu oprezni.

U Zlatiborskom zbog snega je ostalo bez struje, oko 3.000 domaćinstava. Kako su naveli u Elektrodistribuciji Užice, urušili su se neki dalekovodi i bandere, a na strujne kablove palo je i drveće koje je pokidalo žice.

Do jutra, visina snežnog pokrivača u većini mesta biće od 10 do 25, a u brdsko-planinskim predelima preko 30 centimetara.

U ponedeljak pretežno oblačno, uz slabljenje i postepeni prestanak snega, samo se u Vojvodini očekuje delimično razvedravanje. Najniža temperatura od -5 do 1, najviša do 3 stepena.

U utorak samo u planinskim predelima provejavanje slabog snega.

U sredu suvo, a od četvrtka povremeno slabe padavine – malo kiše, malo snega. Uglavnom u nižim predelima južnije od Save i Dunava.

Zbog snega koji neprestano pada na snazi je crveno meteo upozorenje gotovo u celoj zemlji. U Beogradu se do kraja dana očekuje da će visina snežnog pokrivača biti iznad dvadeset santimetra, dok će po obodima biti dvostruko viša. A ako je suditi po podacima Republičkog Hidrometeorološkog zavoda i narednih dana očekuju nas snežne padavine u celoj zemlji.

Izvor: kurir.rs