Slučaj porodilje izazvao polemike: „U petak mi ističe porodiljsko, danas su mi javili da se ne vraćam na posao“

Jedan novi slučaj izazvao je polemike da li je poslodavac imao pravo to da uradi. Naime, radi se o gospođi koja je trebalo da se vrati na posao u petak, a njoj su, kako navodi, iz kompanije dva dana ranije javili da neće moći da joj produže ugovor. Ona je svoje iskustvo podelila na društvenoj mreži Tviter.

Šta kaže zakon?

„Korisnica tvitera je istakla da joj ugovor o radu nije otkazan već da joj poslodavac neće produžiti ugovor o radu koji je zaključen na određeno vreme i čiji period trajanja je istekao, te tu postoji značajna razlika“ kaže za Telegraf Biznis Ivana Ružičić iz PR legal kancelarije, koja je advokat i za radno pravo.

Izmenama zakona iz 2013. godine pravo radnika je promenjeno na način da se u ovim slučajevima radni odnos po sili zakona produžava do isteka prava na korišćenje odsustva po navedenim osnovima.

„Dakle, umesto da im radni odnos prestane tokom korišćenja odsustva, zaposlenim ženama je pružena dodatna zaštita u vidu produženja radnog odnosa sve dok koriste neko od navedenih odsustava“, objašnjava Ružičić.

Ovo se odnosi i na očeve u situacijama kada im Zakon o radu priznaje pravo na korišćenje nekih od navedeniih odsustava.

Kada je reč o zaposlenima koji su zaključili ugovor o radu na neodređeno vreme, treba imati u vidu i odredbe nedavno usvojenog Zakona o rodnoj ravnopravnosti prema kojima je poslodavac dužan da zaposlenog po povratku sa odsustva sa rada zbog trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta, odsustva radi posebne nege deteta, usvojenja, hraniteljstva, starateljstva, vrati na iste ili druge ekvivalentne poslove.

„Ova odredba bi trebalo da spreči degradiranje zaposlenih nakon povratka sa odsustva po nekom od navedenih osnova, odnosno premeštaj na druge, po pravilu manje plaćene poslove, što se dešavalo u praksi“, ističe Ružičić.

Izvor: telegraf.rs