Slavimo Mali Božić, Svetog Vasilija Velikog i Obrezanje gospodnje: Umesto česnice mesi se vasilica, pali se Badnjak i ne svađa se

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Vasilija Velikog, ilti Mali Božić, a danas je i Obrezanje gospodnje. U crkvenom kalendaru ovaj dan je označen crvenim slovom. Slavi se i srpska Nova godina, a mnogi Srbi danas slave Vasilija kao krsnu slavu.

Običaji

Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji, a u nekim krajevima se ponavljaju oni koji su vezani za Božić. Na Mali Božić, naime, ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi bi trebalo da bude glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana. U nekim krajevima se na taj dan spaljuju ostaci badnjaka.

U Vojvodini, u pojedinim mestima, do danas se zadržao običaj da se na raskršćima pale vatre. Veruje se da ima čistilačko dejstvo, i ulogu jačanja Sunčeve svetlosti i toplote.

Danas se mesi vasilica

Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb „vasilica“, u koji se stavlja zrnevlje mnogih žitarica, bundeve, pasulja, bobice drena – za zdravlje, i metalni novčić kao simbol bogatstva i sreće.

Srbi veruju i da bi na Mali Božić trebalo izbegavati svađe, jer, ako Novu godinu tako počnemo, svađaćemo se cele godine.

14. januar trebalo bi dočekati budan.

U nekim krajevima, u tom bdenju mnoge devojke bi gatale da li će se te godine i za koga udati. Posebno je zanimljivo gatanje devojaka u Bosni. One se pre svanuća penju na tavan, zatim bace svoju obuću kroz vrata napolje, pa ako obuća, kad padne, bude usmerena od kuće – znak je da će u tom pravcu udati.

U nekim krajevima se verovalo da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno.

Sačuvana su mnogobrojna dela Vasilija Velikog, Oca Crkve, bogoslovska, apologetska, podvižnička i kanonska, kao i služba, nazvana po njegovom imenu, koja se služi 10 puta u godini, i to – 1. januara, uoči Božića, uoči Bogojavljenja, u sve nedelje Časnog posta osim Cvetne, na Veliki Četvrtak i na Veliku Subotu.

Sveti Vasilije Veliki bio je veliki monah i arhiepiskop Cesarije. Veoma učen, izgradio je mnoge škole, narodne kuhinje i bolnice, sastavio monaška pravila.

Dan Obrezanja Isusa Hrista, osam dana po rođenju, jedan je od najvećih hrišćanskih praznika.

Izvor: telegraf.rs