Siniša Mali zagrmeo u Skupštini: „Ne znam kako je vaših 15.000 dinara bolje od sadašnjih 40.000 dinara“

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali juče je na sednici Skupštine Srbije uporedio sadašnju prosečnu zaradu, stopu nezaposlenosti i iznos minimalne zarade sa iznosima iz 2012. godine.

On je poslaniku Narodne stranke Borislavu Novakoviću, koji ga je prethodno kritikovao, odgovorio da se ne bi javljao za reč da je na njegovom mestu.

„Ne znam kako je vaših 15.000 dinara bolje od sadašnjih 40.000 dinara i kako su to građani Srbije tada bolje živeli. Kada pogledate neto zarade 2012. godine, one su bile 331 evro, a do kraja ove godine biće 720 evra”, rekao je Mali u Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava o predlogu rebalansa budžeta za 2022. godinu.

Mali je naveo da je u vreme dok je Novaković bio na vlasti, svaki četvrti građanin bio nezaposlen, dok je nezaposlenost mladih bila više od 50 odsto, a danas je, ističe, situacija mnogo bolja.

“Prosečan broj zaposlenih 2012. godine je iznosio 1,8 miliona ljudi, danas je zaposlenih 2,3 miliona. Treba li više govoriti? Mene bi bila sramota da se javim i da pričam o životnom standardu građana, niste imali para na računu za plate i penzije”, poručio je Mali.

Odgovarajući na kritike o saradnji sa kineskim kompanijama, Mali je odgovorio Novakoviću da ima u svojoj stranci “nekoga ko radi sa Kinezima”, pa ga je upitao da li je njemu dao takav savet.

Izvor: kurir.rs