RHMZ izdao novo upozorenje, ovde je jutros najhladnije: Pljuskovi, ledena kiša i sneg – pa slede prolećne temperature

Danas će u Srbiji biti suvo i toplije uz delimično razvedravanje, a više oblačnosti zadržaće se samo na severozapadu zemlje i u Timočkoj krajini, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Uveče i u toku noći sa jugozapada novo naoblačenje koje će usloviti lokalnu pojavu kiše i pljuskova uz ponovno pojačanje jugoistočnog vetra, naročito u košavskom području i na planinama. Južni i jugoistočni vetar u kratkotrajnom slabljenju.

Najniža temperatura biće od minus jedan stepen u Negotinskoj krajini do šest na jugu Srbije, a najviša od četiri u istočnim do 13 stepeni u južnim krajevima zemlje.

U toku noći novo naoblačenje koje će povremeno usloviti kišu ili kratkotrajne pljuskove, a jugoistočni vetar će ponovo biti u pojačanju. Najniža temperatura biti oko dva, a najviša oko 10 stepeni.

Prema merenjima RHMZ najhladnije bilo je jutros na Crnom Vrhu (-3) i u Kruševcu (-1), dok je najtoplije bilo u Vranju gde je izmereno 8 stepeni.

„U toku večeri i noći (14/15. decembra) na području istočne Srbije mešovite padavine (ledena kiša i sneg). Mestimično se očekuje stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 cm u nižim do 20 cm u višim predelima. Plјuskovi kiše (koji će ponegde biti praćeni i grmlјavinom) u petak će lokalno biti obilniji u Vojvodini (preko 20 mm za 3 h), a u toku noći ka suboti i u subotu ujutro i u centralnoj i zapadnoj Srbiji, uklјučujući i šire područje Beograda“, stoji u upozorenju RHMZ.

„Prestanak padavina očekuje se danas, a u toku dana suvo i toplije uz delimično razvedravanje i kratkotrajno slablјenje vetra. U petak ponovo vetrovito i osetno toplije sa maksimalnim temperaturama od 5 °C u Timočkoj Krajini do 20 °S u zapadnoj i centralnoj Srbiji – uz promenlјivu oblačnost kiša i plјuskovi sa grmlјavinom očekuju se na severu Srbije.

Naoblačenje s kišom u subotu će se proširiti na sve krajeve, a uz nagli pad temperature kiša će tek ponegde preći u kratkotrajnu susnežicu. Počeće da duva umeren i jak severozapadni vetar. U nedelјu suvo i hladno, a početkom naredne sedmice malo toplije uz pojačanje jugoistočnog vetra u košavskom području“, najavio je RHMZ.

Izvor: kurir.rs