Prvi čovek Telekoma najavio dolazak 5G mreže: Sklopili smo partnerstvo sa Vodafonom

Direktor srpskog Telekoma, Vladimir Lučić, jutros je gostovao na Tv Prva, gde je govorio o poslovanju kompanije tokom ove godine, ali i najavio bitne promene za predstojeću godinu.

“Konkurencija je ove godine bila vrlo jaka, svi operateri su imali ozbiljne investicije u poboljšanje kvaliteta i drago mi je što na jednom izuzetno konkurentnom tržištu uspevamo da budemo lider”, rekao je Lučić.

Najnovija vest iz Telekoma jeste da je Evropska investiciona banka (EIB) uložila 70 miliona evra u našu državnu kompaniju, pre svega za razvoj nove 5G mreže i dodatno proširenje postojeće 4G mreže.

“Najvažnija finansijska institucija EU je iskazala poverenje u Telekom Srbije, a posebno mi je drago to što su odabrali investiciju u 5G mrežu, koja je naš najvažniji strateški poduhvat u narednim godinama. Podrška EIB-a značiće brzo uvođenje 5G mreže širom Srbije, tako da ćemo mi vrlo brzo, u prvoj fazi razvoja, a po dobijanju dozvola, moći da pokrijemo 60 odsto stanovništva naše zemlje”, ispričao je Lučić.

Na pitanje kada će biti raspisan tender za dodelu frekvencija za 5G mrežu, Lučić je odgovorio da bi to trebalo da se desi sredinom naredne godine.

“Prema informacijama koje imamo, tender očekujemo sredinom 2022. i za to smo više nego spremni. Više od trećine naših najsavremenijih baznih stanica podržava 5G frekventni opseg, tako da će korisnici Telekoma imati na raspolaganju 5G već u drugoj polovini sledeće godine”, najavio je prvi čovek Telekoma Srbije.

Lučić je podsetio da je Telekom nedavno sklopio ekskluzivno partnerstvo sa Vodafonom, najvećom telekomunikacionom kompanijom u Evropi i jednom od najvećih na svetu, koja je globalni lider u razvoju 5G mreže, što će doprineti uvođenju najmodernijih usluga u Srbiji najvećom mogućom brzinom.

Izvor: alo.rs