Proverite novčanike: Ako imate ovakvu „hiljadarku“ možete dobro zaraditi – Čuvena novčanica vredi i dan danas

U bivšoj Jugoslaviji ova novčanica bila je nekome cela plata. Ostala je legenda da nju niko nije uspeo da falsifikuje. Novčanica od 1.000 dinara pojavila se uoči najvećeg državnog praznika u tadašnjoj SFRJ – Dana republike, pred 29. novembar 1975. godine.

Kada je puštena u opticaj vredela je 55 američkih dolara ili 121 zapadnonemačku marku, a u trenutku kada je povučena iz opticaja 1989. godine njena vrednost bila je 10 para konvertibilnog dinara i za taj novac nije mogla ni šibica da se kupi. Zbog nijansi sive vrlo brzo je dobila nadimak „siva golubica“.

Idejno i likovno rešenje novčanice od 1.000 dinara, uradio je naš poznati akademski slikar i grafički dizajner Andrija Milenković, svetski priznati minijaturista i jedini profesionalni kreator poštanskih maraka koje je država SFRJ izdavala.

Interesantno je da je ova novčanica i dalje u „opticaju“, kada je reč o numizmatičkim primercima. Na sajtovima koji se bave prodajom starog novca i kovanica, popularna hiljadarka može se često naći, a njena vrednost približna je današnjem dinaru u istom apoenu, kreće se oko 1.000 dinara.

Lik devojke koja u ruci drži grozd, a iza nje kombajn žanje pšenicu, slikar je uradio prema liku svoje supruge Ružice.

Izvor: espreso.co.rs