Priština nije imala saglasnost zemalja Kvinte da nasilno upadne u zgrade opština: Hitno reagovala Amerika posle nasilja na severu Kosova

Danas su se na severu Kosova oglasile sirene za uzbunu u četiri opštine na severu Kosova. Kako piše „Albanijan post“, tzv. Vlada Kosova je nekoliko sati ranije obavestila i zemlje Kvinte o nameri da uz pomoć policije upadne u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku.

Međutim, za pomenutu akciju nisu dobili saglasnost od SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.

Uprkos tome odlučili su da nastave sa svojim nasilnim planom.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su osudile današnju akciju kosovskih vlasti i zatražile od njih da se odmah prekine sa nasiljem nad Srbima.

– Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti – napisao je na Tviteru ambasador SAD U Prištini Džefri Hovenijer.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil retvitovao je ovaj post.

Kosovska policija je koristila suzavac i šok bombe kako bi rasterala okupljene Srbe ispred zgrade opštine u Zvečanu, a da bi nakon toga upala i u zgradu opštine u Zubin Potoku.

Podsetimo, američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, pre par dana je izjavio, pre nego što su gradonačelnici položili zakletvu, da SAD ne smatraju dobrom idejom da se silom uđe u opštinske zgrade.

Hovenijer je, nakon sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem, rekao da treba izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na severu KiM, objavila je „Koha ditore“.

Izvor: kurir.rs