Prevarna poruka kruži društvenim mrežama: Ukoliko je dobijete, samo ignorišite

Na društvenim mrežama se u poslednjih nekoliko dana sve veći broj korisnika žali da su im poznanici tražili jednu te istu, određenu uslugu – da podignu novac umesto njih jer im je, navodno, blokirana kartica.

Ustvari, radi se o prevari koja ima za cilj da dođe do podataka sa vaše bankovne kartice.

Pregršt fotografija poruka putem kojih Fejsbuk korisnici obaveštavaju jedni druge da su profili njihovih prijatelja hakovani, na prvi pogled deluju kao da vam piše upravo ta osoba, obraćajući se prijateljskim tonom i tražeći naizgled bezazlenu uslugu.

„Ej šta radiš? Treba mi jedna usluga ako može? Imam karticu za bankomat ali mi je blokirana i ne mogu da podignem novac, imam onu elektronsku aplikaciju na telefon što mi dali iz banke i preko aplikacije jedino mogu da prebacim pare na karticu ne mogu na žiro račun, ako ti imaš karticu za bankomat da ti prebacim na nju pa kad ti legne samo da podigneš na bankomat i da mi javiš. Samo mi pusti slike sa obe strane da ti uplatim“, glasi poruka prevaranata.

I ova poruka ima za cilj dođe do vaših podataka koji se nalaze na kartici, zbog čega prevaranti traže da je fotografišete i sa lica i sa naličja. Praktično, ovim potezom kao da ste im otvorili novčanik. Stoga, poruke ovakvog sadržaja najbolje je ignorisati.

Izvor: novosti.rs