Pre par dana stigla mu opomena pa penal narastao na 26.000 dinara: Paraćinac dobio nečuvenu kaznu za parking

Sve je počelo pre samo nekoliko dana kada mu je stigla opomena o kazni iz prethodne godine, zatim su se ređali dodatni troškovi da bi na kraju celokupan dug iznosio nešto više od 26.000 dinara.

Kako objašnjava, kaznu je dobio u Jagodini, ali sve do pre nekoliko dana sa njom nije bio upoznat, jer mu na kućnu adresu nije ni stigla, a u obaveštenju koje je skoro pristiglo pisalo je da je javni izvršitelj već aktiviran, te je Paraćincu za ovu uslugu naplaćeno 11.904 dinara, plus osnovna tarifa za parking od 1.000 dinara.

Iako mu je i ova cifra već bila prevelika, samo nekoliko dana nakon toga dobija još jedno obaveštenje. Ovog puta, u pitanju je „nagrada“ za izvršitelja koji je izašao na teren i obavio posao, ona iznosi nešto više od kompletne kazne – 13.248 dinara, a ovaj građanin kaže da novca za „nagradu“ nema.

– Ja sam izmirio svo dugovanje prema parking servisu u Jagodini i prema javnom izvršitelju, što oni u priloženoj dokumentaciji i potvrđuju. Problem je što su ove naknade previsoke u smislu visine mandatne kazne parking servisa u Jagodini koja iznosi 1.000 dinara. A najsramnije je poslednja potražnja javnog izvršitelja, u ukupnom iznosu od 13.248 dinara, koja je „nagrada“ za urađen posao. Ovo je čist bezobrazluk, pa makar bio legalan. Ovo je moralno i etički krajnje neprihvatljivo. Ja nemam toliko novca da ovo sve isplatim u njihovom zadatom roku, tako da ne znam šta će dalje biti – navodi sagovornik.

Međutim, kako navodi službenica iz kancelarije tog javnog izvršitelja, ovaj proces je standardan, a svaka kazna za parking, ukoliko se ne plati odmah, uz dodatne tarife i kamate na kraju iznosi negde oko 20.000 dinara.

Ona tvrdi da su najskuplji „konačni troškovi“ u koje se uračunavaju kamata, osnovni troškovi, razne naknade i tarifa za punomoćnika ukoliko on postoji.

– U ovakvim slučajevima javni izvršitelj uvek izlazi na teren i mora mu se platiti „nagrada“ za obavljen rad. Te naknade u većini situacija ne prelaze cifru od 7.000 do 8.000 dinara, ali u specifičnim situacijama, kao recimo ovoj za parking „nagrada“ može da dosegne i veće sume. Cifra za „nagradu“ može biti i manja ukoliko su građani pravnim putem oslobođeni od plaćanja naknade ili u slučaju da kamate nema – navodi ona.

Kako piše u dokumentu o javnoizvršiteljskim tarifama iz Službenog glasnika, visina naknade za pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta radi namirenja novčanog potraživanja određuje se prema vrednosti glavnog zahteva koji treba izvršiti, a javnom izvršitelju pripada naknada za uspešnost sprovođenja izvršnog postupka ili postupka obezbeđenja prema vrednosti potraživanja koje se namiruje, ostvaruje ili obezbeđuje.

– Visina naknade za uspešnost sprovođenja izvršnog postupka radi namirenja novčanog potraživanja određuje se prema iznosu potraživanja koje je naplaćeno. Naknada za rad javnog izvršitelja određuje se tako što se broj bodova pomnoži sa vrednošću boda i uveća za porez na dodatu vrednost, ukoliko je javni izvršitelj obveznik plaćanja PDV-a u skladu sa zakonom. Vrednost boda iznosi 120 dinara bez PDV-a – navodi se u dokumentu.

Dakle, broj bodova zavisi od visine naknade. Prema ovom dokumentu, ukoliko je naknada u vrednosti od 8.000 dinara, ona nosi 8 bodova. Međutim, ukoliko je cifra veća i iznosi između 8.000 i 12.000 dinara, povećava se i broj bodova, pa će u ovom slučaju nositi 12.

Izvor: telegraf.rs