Pre nego što pođete kod lekara, proverite jedan podatak: Zbog ovoga pacijenti često doživljavaju neprijatnosti

Često se dešava da ljudi saznaju da im nije overena zdravstvena knjižica tek kad odu na pregled kod lekara jer na samom dokumentu ne mogu da provere ovaj podatak. Da ne bi sebe dovodili u neprijatnu situaciju kod lekara, na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje možete saznati svoj status.

Sve što je potrebno je da se u gugl pretraživaču ukuca „provera isprava o osiguranju rfzo“. Na guglu će se prikazati stranica „provera isprava o osiguranju“ na koju treba da se klikne. Nakon toga otvoriće se stranica na kojoj se navodi da na njoj može da se vidi datum do kad je overena knjižica ili datum poništavanja zdravstvene isprave (u slučaju da je ona poništena).

Kako bi se proverila da li je isprava zdravstvenog osiguranja overena, u polje „Broj ZI“ treba upisati broj zdravstvene isprave. On se nalazi na zadnjoj strani, ispod bar koda. Zatim je potrebno da se popuni još jedno polje „LBO“. U ovo polje je potrebno da se ukuca LBO broj koji se nalazi na prednjoj strani zdravstvene isprave.

Nakon što se popune potrebna polja neophodno je da se stisne polje „pokrenite potragu“. Rezultati pretrage biće odmah prikazani, a vi ćete sebe poštedeti dodatne nervoze kod lekara.

Izvor: espreso.co.rs