Potrošače šokirali decembarski računi za gas – Bajatović objasnio: „To je knjigovodstvena zavrzlama“

U zalihama ima dovoljno gasa, izjavio je za RTS direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović. Rekao je da nema problema sa količinama gasa, kao i da se neće koristiti zalihe iz skladišta gasa „Banatski dvor“. Govoreći o stavci za dug iz oktobra na decembarskim računima, Bajatović je objasnio da se radi o „knjigovodstvenoj zavrzlami“ i naglasio da nijedan korisnik neće biti oštećen. Naveo je da je rok za plaćanje produžen do 31. januara. Poručio da će se u septembru znati po kojoj ceni će se naredne grejne sezone plaćati gas.

Mnoge potrošače je iznenadilo što su na decembarskom računu za gas imali stavku za dug iz oktobra, iako su račun za taj mesec platili. Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović objasnio je za RTS da je u pitanju „knjigovodstvena zavrzlama“.

„Nisu postojali uslovi, pošta nije radila, nismo mogli da odštampamo. Imamo ugovor za Poštom Srbije o štampanju i dostavljanju računa. Jednostavno, ti računi nisu stigli na vreme. Pošto je valuta bila 15. oktobar ili 15. novembar za oktobarske račune mi jednostavno nismo dostavili te račune i onda kako da tim ljudima obračunamo kamatu, a dužni bi bili po poslovnim politikama i po zakonu da ono što nije plaćeno obračunamo kamatu. Mi smo onda produžili valutu za oktobarski račun do decembra i šta se onda desilo – onaj ko je platio oktobarski račun, mi smo to knjižili, jer ne možemo drugačije, mora kamata da se obračuna kao preplata“, objasnio je Bajatović.

Objasnio je o čemu se radi i na primeru. „Recimo, vi ste u oktobru potrošili 3.000 dinara, mi vam za novembar obračunamo 10.000 dinara, ali pošto ste u preplati, još nije valuta za oktobar, mi vam umanjimo taj račun za onih 3.000 dinara, pa vi platite 7.000“, rekao je Bajatović i dodao da će se sa izdavanjem decembarskih računa sve nivelisati.

Istakao je da nijedan korisnik neće biti oštećen „ni za jednu paru“ i da se sve u vezi sa računima za gas može videti na sajtu „Moj Srbijagas“. Govoreći o snabdevanju gasom, on je rekao da je najvažnije da iz Rusije stiže 11 miliona kubnih metara gasa dnevno, da „Srbijagas“ u zalihama ima 381 milion kubnih metara, dok se potrošnja kreće između 14 i 15 miliona.

„Mi nemamo problem sa količinama. Sve zalihe su plaćene, mislim da nećemo ni koristiti ‘Banatski dvor’. To znači da ćemo i u toku ove godine imati praktično viška gasa. Mi nismo ugroženi, proizvodimo električnu energiju, svi rade maksimalno, svi troše maksimalno, ko god želi da ima gas, biće mu obezbeđen“, rekao je Dušan Bajatović.

Što se tiče cene gasa, Bajatović je objasnio da je reč o berzanskoj robi i da ne može da se zna kakva će cena biti u drugom kvartalu.

„Jesmo li dali reč da bez obzira kolika bude cena gasa, hvala bogu, nije bilo nikakvih značajnih promena na tržištu. Sad je cena 350 dolara na berzi, 310 dolara po dugoročnom ugovoru. Sve funkcioniše“, rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, 1. maja, kada se završi grejna sezona, treba da se napravi presek, da se zna po kojoj ceni se nabavlja gas, kao i da će se verovatno u septembru znati po kojoj ceni će se plaćati gas naredne sezone, pošto će tada biti potpisani ugovori.

Izvor: mondo.rs