Porađao ih uz psovke i skakanje po stomaku: 3 žene optužile lekara za akušersko nasilje – Doktor uhapšen, evo šta ga čeka

Tri porodilje su u poslednja dva dana optužile doktora M. M. za akušersko nasilje u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici. Dve od njih su doživele ono najgore – smrt bebe usled porođaja – a porodilja Marica Mihajlović (26) je o tome i javno govorila.

Sve je počelo od Marice Mihajlović koja je svoj slučaj najpre detaljno opisala na „Fejsbuku“ kako bi upozorila ostale žene. Ispričala je sve: od prijema, do smrti tek rođene bebe.

Slučaj 1: Ispovest porodilje Marice Mihajlović

12. januara posle vizite poslata je salu i pripremaju je za porođaj.
U pola četiri joj govore da izdrži do 17 časova, da će doktor da uradi carski rez. Beba nikako da se spusti u karlicu. Izmučenoj i bez snage, daju joj kiseonik da bih mogla da diše. Moli doktora da uradi carski rez, ali dobija užasnu reakciju: „Vređa me na nacionalnoj osnovi, stiska vilicu, preti da će da mi smrska glavu. Kreće da mi daje anesteziju i da me seče kako bi mogao da me porodi nasilno. Skače mi po stomaku, lomi mi rebro, gubim vazduh i svest.“

Beba se zaglavila u karlici i od velikog pritiska se ukakila i sve to sa plodovom vodom progutala. Do prestanka rada srca dolazi u 23.05. Doktori joj pomažu, uključena je na aparate i odvode je u bolnicu. 13. januar, 6 sati ujutru, zvoni telefon i stiže tragična vest: „Javljaju da je beba preminula“.

Slučaj 2: Svedočenje neimenovane porodilje

Ova porodilja je tih dana bila u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici i svedočila je golgoti koju je pretrpela Marica Mihajlović. Ona je ispričala šta je čula i videla ona, ali i sve ostale žene u porodilištu.

Oko pola 10 uveče, 12. januara, ova neimenovana žena je zaspala, a onda ju je probudila galama.

„Govorio joj je: ‘Napni se, pi*da ti materina!’, a čulo se i ‘Guraj, kravo!'“, tvrdi ova porodilja i potvrđuje da je Marica Mihajlović vređana na nacionalnoj osnovi.
Ova porodilja tvrdi da je doktor M. M. „stiskao za vilicu“ Marica Mihajlović da joj ne bi dao da galami, a da je ona zavapila: „Lišite me muka, spasite me!“
Onda je začula pištanje aparata i pomislila da medicinsko osoblje reanimira jednu od beba u porodilištu: „Kada sam videla ženu, shvatila sam da je to Marica (Mihajlović) i da je njena beba u problemu.“

Slučaj 3: Ispovest porodilje Jelene Ivković koja je izgubila bebu

Jelena Ivković (26) je obelodanila je svoje užasno iskustvo sa porođaja u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici kod istog lekara i tvrdi da je i u njenom slučaju u glavnoj ulozi bio doktor M. M, koji je u petak uveče uhapšen. Jeleni je sin preminuo u trećem mesecu.

U bolnici u Sremskoj Mitrovici je imala jake kontrakcije i počela da povraća. Doktor M. M. dolazi sutradan u 11 sati na porođaj. Priča sa bolničkim osobljem kako je bio banci da otvori račun, dok izmučena Jelena Ivković leži na stolu. I ona porođaj opisuje kao „skakanje po stomaku“; da su babica i doktor „laktovima gurali bebu jer nije htela da se spusti, a kad se spustila zaglavila se u karlici gde je ostala bez kiseonika“.
U 15.02 se porodila i videla bebu: „Babica je samo stavila ruku na grudni koš svoj i pokazala prstom i rekla ne, kao da ne diše i ne kuca srce“.
Beba se borila tri i po meseca, bila na kiseoniku, na aparatima: „Bio je biljka, imao teško oštećene mozga. Preminuo je 8. februara 2023.“
Šta će se sad dogoditi sa doktorom M. M.

Doktor M. M. (45), lekar specijalista ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, uhapšen je po nalogu Višeg tužilaštva zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi. Određeno mu je zadržavanje do 48 sati, a ovo su sledeći koraci:

Lekar će u roku od 48 časova biti priveden u Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici radi saslušanja. Tužilaštvo će nakon saslušanja doneti odluku o predlogu za određivanje pritvora nadležnom Višem sudu u Sremskoj Mitrovici Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici sprovešće istragu preduzimanjem dokaznih radnji radi utvrđivanja činjenica.

Doktor M. M. je u petak pre hapšenja otišao do policije u Sremskoj Mitrovici da bi tražio da mu se dodeli obezbeđenje, jer se, kako je rekao, „plaši za svoju bezbednost“. U policiji su njegov zahtev odbili, odnosno procenili da nema potrebe da se stavlja pod takvu zaštitu na osnovu onoga što je prijavio.

Danijel Novakov, otac preminule bebe Marice Mihajlović, rekao je da je sa suprugom Maricom bio u policiji da da izjavu povodom događaja u bolnici.

„Odazvali smo se pozivu iz policije. Bili smo sami Marica i ja, bez advokata. Ispitivali su Maricu i bili su ljubazni. Nema odustajanja. Sada ćemo ići do kraja da se to više nikome ne desi. Podnećemo tužbu“, poručuje Danijel Novakov.

Iz opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici tvrde da su za slučaj Marice Mihajlović saznali tek iz medija i preko društvenih mreža: „U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica sprovodi se unutrašnji nadzor povodom navodnog nemilog događaja. Obaveštena je zdravstvena inspekcija i po obavljenim postupcima, a vezanim za navedeni događaj, javnost će biti blagovremeno obaveštena.“

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je izrazila saučešće Marici Mihajlović zbog gubitka bebe, kao i celoj porodici zbog nenadoknadivog gubitka, i izjavila da je akušersko nasilje nedopustivo. Ministarka je naložila spoljašnji stručni nadzor i istakla da očekuje brzi odgovor inspekcije.

Biće ispitani svi: šef patologije trudnoće, šef akušerstva, načelnik ginekologije, doktori koji su bili u porodilištu, dežurni doktori, anesteziolog, babice, zaposleni na prijemnom odeljenju, kao i neonatolog pedijatar koji je pokušao da reanimira i oporavi dete na putu do bolnice.

Zaštitnik građana je pokrenuo postupak, a u saopštenju je naveo da „informacije upućuju na to da je smrt novorođenčeta uzrokovana akušerskim nasiljem“.

Pokrajinska ombudsmanka Dragana Ćorić je potvrdila da je pokrenula inicijativu za proveru zakonitosti i pravilnosti rada zaposlenih u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

„Zatraženo je izjašnjenje o imenovanom slučaju, kao i da li postoje opšti ili drugi akti bolnice o postupku/ protokolu koji se primenjuje prilikom porođaja“, izjavila je pokrajinska ombudsmanka Ćorić.

Izvor: blic.rs