Pazite se „Libanske klopke“ kada podižete novac sa bankomata: Žena sa snimka i ne shvata da je pokradena (VIDEO)

Na društvenim mrežama širi se snimak sa sigurnosne kamere koja je zabeležila jednu neprijatnu situaciju. Ne zna se gde i kada je nastao snimak, ali je uznemirio one koji redovno podižu novac sa bankomata. Kako se može videti na snimku, jedna žena podiže novac sa bankomata dok dvojica muškaraca stoje iza nje. Jedan muškarac je stajao sa njene desne strane, dok joj je drugi bukvalno disao za vratom.

U jednom momentu, muškarac iza nje baca novac na pod i tapše ženu po ramenu kako bi je namamio da podigne novac koji joj je navodno ispao. Dok je žena uzimala novac sa poda, leđima okrenuta bankomatu, drugi muškarac je iskoristio priliku da upotrebi aparat koji se dodaje bankomatu kako bi uzeo podatke sa kartice. Taj način prevare zove se „Libanska klopka“, a kako deluju možete videti na snimku OVDE.

„Komentari su se samo nizali ispod snimka: „Ovaj iza nje joj ladno diše za vrat, i gleda preko ramena, ladno je video i njen PIN. Odmah sve prekidaš, čim je tako blizu tebe“, „Al’ definitivno treba biti maksimalno neoprezan za ovako nešto… Njih 2 (a možda i ovaj 3.?) je opkolili sa svih strana na 5 cm. Šta imaš da tražiš bliže od 2 metra od mene? Čim to primetiš, sve prekidaš, i vadiš karticu – nema priče, znaš da ti ne misle ništa dobro“, ređali su se komentari korisnika društvenih mreža.

Pomenuti aparat se stavlja na mesto gde i kartica, on očitava broj upotrebljene kartice, na osnovu koje se pravi lažna i onda se skida novac sa računa. Takođe, PIN-kod, bez kojeg je nemoguće pristupiti računu, prevaranti uglavnom snimaju skrivenom kamerom ili uređajem koji automatski pamti broj koji se unosi.

Stručnjaci savetuju da se prilikom plaćanja kartica ne gubi iz vidokruga, PIN ne otkriva drugoj osobi, ne drži u telefonima ili na papirićima u novčaniku. Ako ste u mogućnosti, koristite bankomat u zatvorenim prostrima, a ako vam se kartica zaglavi u bankomatu pozovite banku. Pazite se nepoznatih osoba koje vam nude pomoć, a ukoliko primetitite bilo šta sumnjivo na bankomatu, nemojte ga koristiti. Na kraju, redovno proveravajte stanje na računu.

Izvor: kurir.rs