Paprene kazne stižu vozačima koji su pravili ovakve ture po Srbiji: Blabla car uvodi novu meru

Neki vozači poznate platforme Bla bla kar (BlaBlaCar) požalili su se redakciji Telegrafa kako im pristužu kazne u iznosu od nekoliko desetina hiljada dinara, a da i ne znaju da li na neki način posluju nelegalno.

Ekskluzivno za Telegraf Biznis, iz centrale kompanije Bla bla kar navode da svi vozači u Srbiji koji poštuju pravila, nikako ne krše zakon, dok će oni koji to ne rade biti hitno blokirani.

Proveravali smo da li je usluga na neki način način nelegalna, odnosno, kako su vozači mogli da dobiju te kazne.

Internet aplikacija Bla bla radi skoro u svim delovima Srbije, gde se putnici prevoze od strane prevoznika, kao prijatelji i po nižoj ceni. Funkcioniše po principu deljenja troškova, i najprostije rečeno, klasičnom sajtu za upoznavanje. Određenim saobraćajnim prevoznicima ovakav način prevoza stvara konkurenciju, a dodatno, pojavili su se neki vozači aplikacije koji zloupotrebljavaju plaftormu.

Prema saznanjima Telegrafa predmet tržišne drumske inspekcije bilo je i to što su pojedinci pravili biznis tako što su umesto putničkog automobila primali u kombi putnike do određenih destinacija. Tako su pravili maltene turističke ture i pribvljali korist koja je u suprotnosti s načelima poslovanja.

„BlaBlaCar je svetski lider u zajedničkom prevozu, omogućavajući članovima, kojih ima više od 100 miliona, da dele rute u 22 zemlje. Platforma koristi visoku tehnologiju za popunjavanje praznih mesta na putevima, povezujući članove koji traže vožnju. Razvijanjem zajedničke i održive mreže mobilnosti, BlaBlaCar zajednica štedi 1,6 miliona tona CO2 i omogućava 120 miliona konekcija između članova svake godine“, rekli su u ovoj kompaniji, ali i istakli da će reagovati povodom pojave informacija o zloupotrebi.

„Svesni smo situacije i u kontaktu smo sa našim korisnicima koji su njome pogođeni. Vozači koji poštuju BlaBlaCar pravila ne krše zakon. Prema pravilima, vozači i putnici na BlaBlaCar-u dele troškove putovanja, koje vozač obavlja bez obzira na to da li putnik uđe na peron. Carpooling se može obavljati samo na neprofitnoj osnovi, korisnici koji putuju zajedno su neprofesionalci (nisu profesionalni vozači).

Komercijalni prevoz putnika nije dozvoljen na BlaBlaCar-u. Korisnici koji nameravaju da koriste BlaBlaCar u komercijalne svrhe biće odmah blokirani“, navode oni za pomenuti portal.

Iz kompanije poručuju svima koji se nađu u neprilici povodom ovih navoda, da se obrate korisničkoj podršci u Srbiji ako bi dobili pomoć.

Izvor: telegraf.rs