Ovo zanimanje je vrlo isplativo, čak i za početnike: Plata ide i do 3.000 evra – ali malo ko želi da se ovim bavi

Visina plate zavisi od pozicije, ali je bilo slučajeva gde se šefu kuhinje nudilo više od 3.000 evra, pogotovo na primorju. Naravno, mnogo veći broj ljudi radi na „nižim“ pozicijama, ali zarade su svakako tu i nisu male, za ovdašnje uslove, izuzetno su visoke i sasvim dovoljne.

Međutim, na našem tržištu rada još jedno zanimanje je veoma traženo i deficitarno, reč je o – kuvarima.

Prema rečima Miloša Turinskog iz Infostuda, kuvari su na našem tržištu veoma traženi, budući da je reč o visokodeficitarnom visoko plaćenom zanimanju. A upravo to izaziva visoku konkurentnost među poslodavcima koji su zbog toga spremni da nude visoke zarade.

„Naravno, visina zarade razlikuje se u zavisnosti od pozicije. Pomoćnici kuvara rade uglavnom za minimalac ili malo više od toga, ali sami kuvari mogu da dostignu zarade od 70, 80, 100 hiljada dinara“, dodaje Turinski.

„Pre nekoliko godina imali smo jedan oglas u kome je poslodavac nudio platu od čak 3.100 evra, ali je lista potrebnih kvalifikacija bila dugačka i šef je morao da poznaje mnoge svetske kuhinje“, objašnjava sagovornik.

Do pre nekoliko godina je tražnja za kuvarskim školama bila slaba, ali se to u poslednje vreme promenilo, budući da i roditelji i deca prepoznaju koliko je zanimanje perspektivno i veoma traženo. Kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu gde su zarade značajno veće.

Prema trenutnim ponudama u oglasima, za posao kuvara se u Beogradu i Novom Sadu nudi i do 130.000 dinara. Ipak, u manjim mestima u Srbiji je situacija nešto drugačija.

Sebastijan Tešić (23) živi i radi kao kuvar u Vršcu. Međutim, njegova plata nije visoka kao one koje se nude u većim gradovima, pa on mesečno zaradi najviše 65.000 dinara.

„Na početku, dok se ne uhodaš, radiš pripremu, pratiš i ‘kradeš’ znanja drugih kuvara dok te ne stave na određene pozicije. Za pomoćnog kuvara i obim posla zarada je neadekvatna, ali čim napreduješ zarada je veća“, objašnjava on.

Mnogo kuvara ide u inostranstvo iz naše zemlje, naročito na jadransko primorje u toku letnje sezone, gde mogu da zarade i do 3.000 evra mesečno. Među srpskim kuvarima najpopularnije letnje destinacije su Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, a budući da su im obezbeđeni smeštaj i hrana, može se reći da je to „čista“ zarada.

I Sebastijan ima puno kolega koji rade u inostranstvu.

„Mnogi su ili u inostranstvu ili u poznatim restoranima i hotelima gde zarade jesu poprilično veće, ali i obim posla. Potrebno je iskustvo, znanje, kao i kod svakog posla, ali i da voliš to što radiš. Posle toga dolaze visoke škole i sa njima je lakše naći posao odnosno visoku poziciju“, zaključuje Sebastijan.

Izvor: nova.rs